hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álhírek, irányított gondolkodás és a tömegmédia
Udo Ulfkotte szerint az európai elit retteg szembenézni a valósággal

2016. 12. 22.
Ha az európai politikusok és a tömegmédia továbbra is eltitkolja a valóságot az emberek elől, például a menekültek által elkövetett erőszakos bűncselekményekről, előbb-utóbb polgárháborús helyzet alakulhat ki – állítja Udo Ulfkotte német publicista, akinek Megvásárolt újságírók és a Menekültipar című könyve magyarul is megjelent. Ulfkottéval még a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás előtt beszélgettünk.

Újabb könyvet ír a médiáról, Volkspädagogen (Néptanítók) címmel. Mire utal a cím?

– A média úgy tekinti a polgárokat, mint a cirkuszi állatokat, akiket idomítani kell, vagy ha finomabban akarok fogalmazni, akkor csecsemőkként bánik velük, akiknek pontosan adagolni kell azt, hogy mit fogyaszthatnak. Azt állítják, hogy ha elkezdenének a saját fejük után, önállóan gondolkodni, akkor ezzel csak veszélybe sodorhatnák magukat. Azért is írtam meg ezt a könyvet, mert so­kaknak elegük van ebből, amit én „irányított gondolkodásnak” nevezek. Egykor szabad polgárok voltunk, önálló véleménnyel, de ez mára megváltozott. Ha a menekültek példáját vesszük, a média megmondja nekünk, mit kell gondolnunk róluk, de ugyanígy van a klímaváltozás vagy az euró fenntartása kapcsán is. Ha pedig nem követed azt, amit a politikusok és a tömegmédia diktálnak, azonnal megkapod a címkét, hogy szélsőjobboldali, idegengyűlölő, összeesküvés-elméletekben hívő, oroszbérenc, illetve tébolyult, zavaros gondolkodású ember vagy. Miért is? Csupán azért, mert nem hiszed el, hogy a menekültek jó, építő tagjai a német társadalomnak, amint azt kedves vezetőnk, Angela Merkel állítja. Sajnos, ha az esti híradóinkat nézzük, egyre inkább úgy érezhetjük magunkat, mintha Észak-Koreában lennénk. Nekünk is egyet kell értenünk azzal, amit a kedves vezetőnk, Merkel asszony mond.

A tömegmédia az utóbbi időben felkapta az úgynevezett „fake news”, álhírek témáját, mondván: ezzel manipulálták például az oroszok az amerikai elnökválasztást. Ön sze­rint mi a forrása az álhíreknek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!