hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Riói nyitány
Zavaros körülmények között startol a nyári olimpia

Rio de Janeiro ad otthont az idén 31. alkalommal megrendezett nyári olimpiai játékoknak, amelyen 207 nemzet legkiválóbb sportolói mérik össze erejüket országuk és saját nevük dicsőségére. A stadionok építésével kapcsolatos tisztázatlan körülmények, az előkészületek alatti folyamatos tüntetések, Brazília ingadozó gazdasági ereje és a növekvő terrorfenyegetettség erős alapot szolgáltat a kritikusok számára.

A nyári játékoknak és a nyári paralimpiai játékoknak helyet adó Barra Olimpiai Park Rio de Janeiro nyugati részén terül el. A parkban kilenc helyszínt alakítottak ki a különböző sportágak számára, főként 5-10 ezer férő-hellyel. Némely sportágban, például a labdarúgásban, más városok stadionjait is használatba veszik az olimpiko­nok erejük, kitartásuk és képességeik összemérésére. A 2005-ben az olimpiáról kitiltott sportágak közül hosszas tárgyalások után néhány sportszövetségnek végül sikerült „belobbiznia” sportágát a riói játékokra, így idén golfban és rögbi-hétben (a hivatalos rögbi egy rövidített változata) is kiderül, kik a világ legjobbjai.

A tévétársaságok és az online csatornák a játékok során 40 ezer órányi televíziós anyagot és 60 ezer órányi digitális tartalmat fognak sugározni Rióból, így ez lesz az olimpiák történetében az első alkalom, hogy a digitális tartalom mérete meghaladja a televíziós adás hosszát.

Az utóbbi évek eseményei, a korrupció, a tüntetések és a romló közbiztonság nem vetnek jó fényt Brazíliára. 2014-ben a rendőrség egy pénzmosási üggyel kapcsolatban nyomozott, melynek szálai egészen az elnöki palotáig vezettek. A kirobbant korrupciós botrány megingatta a két éve még 80 százalékos támogatottsággal választást nyerő Dilma Rousseff elnök asszony népszerűségét és hatalmát. Az egyre rosszabbodó gazdasági helyzet, a növekvő munkanélküliség és csökkenő fizetések gyarapítják az elégedetlenkedők számát. A sorozatos tüntetéseken tömegek vonultak Brazília nagyvárosaiban az utcákra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, és az elnök asszony lemondását követeljék. A törvényhozás május közepén 180 napra felfüggesztette Dilma Rousseffet, akinek vesztegetés vádja miatt bíróság elé kell állnia. A biztonsági szervek képviselői, rendőrök és tűzoltók a riói nemzetközi repülőtéren sztrájkoltak, „Üdvözlünk a pokolban. A rendőrök és tűzoltók nem kapnak fizetést, ha idejössz, nem vagy biztonságban” feliratú molinóval.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!