hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Donald Trump, a fenegyerek
Sikerre ítélt zseni vagy elefánt a porcelánboltban?

2016. 03. 10.
Egyre valószínűbb, hogy Donald Trump lesz a republikánusok jelöltje az amerikai elnökválasztáson. A szókimondó milliárdos ellentmondásos figura. Neve Amerikában a siker és a luxus szinonimája, kritikusai szerint azonban a családi örökség nélkül nem sokra vitte volna, ráadásul attól sem riad vissza, hogy a maffiával üzleteljen. Kicsoda valójában Donald Trump?

A republikánusok legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa nem sok politikai tapasztalattal rendelkezik – ám a washingtoni elitellenes közhangulatban ez előnyére válhat. Kívülállóként érkezett a versenybe, nincs hagyományosan elköteleződve egyetlen lobbicsoport felé sem. Demokratákat és republikánusokat egyaránt támogatott már. Nagyon gazdag, ő maga finanszírozza a kampányát. Ilyen módon a függetlenségét (és ami legalább ennyire fontos, annak látszatát) meg tudja őrizni. Neve a siker, az eredményesség szinonimája az USA-ban. Ez az ember elnökként is megoldásokat fog szállítani – vélik sokan. Trump erőteljes személyiség és karizmatikus szónok, aki utál veszíteni. Nem akar politikailag korrektnek látszani – radikálisan fogalmaz, és hajlandó bárkivel konfrontálni. Az embereket foglalkoztató sarkalatos kérdésekről világosan beszél. Populista, olykor személyeskedik, és nagyon szereti sokkolni a médiát – így tud sokszor a hírek középpontjában maradni.

Belpolitika, külpolitika

Határozott fellépést sürget az illegális bevándorlással szemben, ezért falat építene a mexikói határ mentén. Nagy és erős, az elrettentés erejével bíró hadseregben gondolkozik. Támogatja az amerikaiak fegyverviseléshez való jogát. Határozottan abortuszellenes. Vissza akarja szorítani a kínai befolyást – különadóval sújtaná a kínai termékeket. Melegházasság-ellenes, szerinte ezt a kérdést az államok szintjén kellett volna kezelni. A halálbüntetést támogatja, szerinte a gyilkosok életben tartása civilizálatlan dolog. A muszlimok bevándorlását radikálisan korlátozná, az iszlám hitű bevándorlókról adatbázist vezetne. Az amerikai mecsetekben elhangzottakat szerinte ellenőrizni kellene. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!