hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Muzulmán munkanélküliek

2015. 01. 23.
Az európai etnikai kisebbségek munkaerő-piaci beilleszkedését vizsgálta több országban a bonni székhelyű Institut zur Zukunft der Arbeit (IZA), amely a német és a nemzetközi munkaerőpiac elemzésével foglalkozik. A Belgiumban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban néhány éve végzett kutatások megállapították, hogy a dominánsan muszlim vallású munkaerő-piaci csoportok (törökök, marokkóiak, irakiak, pakisztániak és bangladesiek) kisebb arányban dolgoznak, mint a más csoportokhoz tartozók.

A konklúzió szerint ezek az etnikai kisebbségek „tipikusan rosszabb munkanélküliségi statisztikát produkálnak, kevesebb a jövedelmük, és kisebb valószínűséggel találnak vagy tartanak meg állásokat, mint a többségi társadalom tagjai”.

Nagyjából hasonló megállapításra jutottak a Franciaországban végzett kutatások, melyeket nehezít, hogy a francia törvények tiltják az állampolgárok vallás szerinti megkülönböztetését és nyilvántartását, így semmiféle hivatalos adat nem létezik a muszlimok valós létszámáról, amelyet azonban becslések 3,5-5 millió közöttire tesznek – ez a lakosság 6-8,5 százalékát teszi ki. Közülük kétmillió bír francia állampolgársággal. Helyzetük a munkaerőpiacon és az oktatásban nagyjából hasonló a más országokban tapasztaltakhoz: általánosságban elmondható, hogy a muszlimok között nagyobb arányú a munkanélküliség, és gyermekeik gyengébb eredményeket érnek el az iskolában, illetve alacsonyabb képzettséget szereznek, mint a nem muszlim családok gyermekei.

Németországban jelenleg 3 millió körül van az ott élő törökök száma – közülük 2,5 millióan bírnak német állampolgársággal. Csak keveseknek, mintegy 20 százalékuknak van állandó munkája, a többiek állami segélyekből élnek. A társadalomban elfoglalt helyüket jelentősen meghatározza, hogy gyermekeik hetven százaléka nem teszi le az érettségi vizsgát, a legtöbben az alapfokú oktatás befejezése előtt kihullanak az iskolából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!