hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélgetés Földes Anitával, aki az utolsó interjúkat készítette Fejtő Ferenccel
Medret szabni a történelemnek

2014. 07. 10.
Tanulságok és tapasztalatok, amelyek visznek tovább a saját utadon - ez a summája azoknak a beszélgetéseknek, amelyek a közel százéves Fejtő Ferenc és egy Franciaországban élő újság-író, Földes Anita között hangzottak el. Az ifjú újságíró becsületére legyen mondva, nem tar-totta meg magának, ehhez túlságosan nagy horderejű felismerésekre tett szert a két éven keresztül zajló beszélgetéseik során, hanem megírta könyvben Átéltem egy évszázadot címmel. Egy évszázadnyi gondolkodás, döntések sora, a következményekkel való szembenézés, újraértelmezés, ezernyi fontos találkozás, –ezeken kellett végigmennie Fejtő Ferencnek ahhoz, hogy ilyen méltósággal tudjon megöregedni. Földes Anitának éppen azért hisszük el, hogy hiteles, amit Fejtőről leír, mert annyira jelen van, hogy vele együtt ülünk Fejtő nappalijában, és kérdezgetjük kíváncsian a történész-újságírót, együtt éljük át vele az évszázadot, és a végére valamivel jobban értjük, ami történt és ami történik velünk.

Fejtő Ferenchez országok vezetői jártak tanácsért, te fiatal újságíróként mégis partnerként beszélgettél vele, nem áhítatos rajongóként.

– Bármerre jártam Párizsban, mindig előkerült a magyar vonatkozású beszélgetésekben a neve, fiatalok és idősek, nők és férfiak, magyarok és franciák, jobb- és baloldaliak között egyaránt, általában nagy tisztelettel. Egyre kíváncsibb lettem rá. Persze nem lehettem biztos benne, hogy fogad, de egy próbát megért.

Vagyis kíváncsiságból lettél végül rendszeres látogató Fejtő Ferenc párizsi lakásában, aki addigra már özvegyként élt, és a fia segítségével látta el magát?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!