hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jönnek a nőlegények

2014. 05. 15.
Thaiföldön 2011-ben Bell Nuntita egészen különleges produkciójával nem csak a Thailand’s got talent tehetségkutató zsűrijét és nézőit nyűgözte le, hanem helyből több milliós rajongótábort szerzett magának az interneten. A bájos, szép hangú ázsiai lány a dal felétől érett férfihangon énekelt. Mint kiderült, se nem lány, se nem fiú: ladyboy.

A ladyboyok, vagy thai nyelven kathőjök többnyire azok a transzszexuálisok, akik férfinek születtek, de személyiségükben nők, és nem esnek át feltétlenül teljes nemváltó műtéten. A sminkjük, öltözetük, alkatuk kifejezetten nőies, szinte lehetetlen megkülönböztetni őket a „született nőktől”. Árulkodó lehet, hogy általában magasabbak, mint az átlagos ázsiai nők (170 cm felettiek), van ádámcsutkájuk (ha még ki nem műtették), hangjuk torzított, „Donald kacsa-szerű”, és karikatúraszerűen nőies a viselkedésük. Különösen az európai szemlélő számára sok esetben csak a személyi igazolvány segíthet beazonosításukban. Jogilag ugyanis férfiként kezelik őket.

Délkelet-Ázsiában a transzneműség már-már népbetegségszámba megy. Orvosi neve GID (Gender Identity Disorder: nemi identitászavar), és az orvosi szakirodalom továbbra is ritka lelki betegségként kezeli. Ehhez képest a 66 milliós Thaiföld mintegy 33 milliós férfilakosságából az elmúlt években több százezren lettek ladyboyok, és a tendencia emelkedő. A jelenség legfőbb okát több szakértő is a buddhizmussal hozza összefüggésbe, és nem csak azért, mert ez a világvallás mindennel szemben toleranciát hirdet. A buddhizmus ugyanis négy nemet fogad el: a nőt, a férfit, a hermafroditát és a transzszexuálist. A kathőj állapot a buddhizmusban karma, azaz az örök körforgás valamelyik korábbi életében elkövetett bűnök miatt létrejövő létformája, ezért ez a világnézet nem elítéli, hanem sajnálja őket.

Suan Dusit volt az első bangkoki egyetem, amely 2000-ben engedélyezte, hogy a kötelező egyetemi egyenruha közül a ladyboyok a nőit viseljék. Itt a tanárok nem tesznek különbséget a tanulók között a nemiség alapján, így olyan társak között lehetnek önmaguk, amilyenek ők is. Számuk jelenleg 200 és 400 között mozog a campuson, és a befogadó légkör miatt folyamatosan növekszik. Az Elle Magazin tavaly novemberi száma interjút közölt az egyetem egyik 22 éves tanulójával, a szállodamenedzsment szakra járó Natashattal. A fiúlány nyerte meg az egyetemi szépségversenyt. „Mindig tudtam, hogy valójában lány vagyok – meséli. – A szüleimet először sokkolta a hír, és mindenféle olyan tevékenységre írattak be, például focizni, ami tipikusan fiús dolognak számít. Úgy tudtam átváltozni, hogy idősebb ladyboyok tanácsára hallgattam, akiket az interneten keresztül ismertem meg. Az ő utasításaikat követve kezdtem női hormonokat szedni 13 éves koromtól (Thaiföldön a fogamzásgátló tablettákhoz szabadon hozzá lehet jutni), hogy ne kezdjek pubertálni. A mellemet húszéves koromban operáltattam meg, a családom segítségével. A végleges nemváltó műtétemre a diplomaosztóm után kerül majd sor.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!