hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megashow a ravatalnál

2009. 07. 10.
Egy gospelkórus dalával kezdődött, és egy lelkész üzenetével végződött a június végén elhunyt Michael Jackson emlékére rendezett koncert Los Angelesben. Előtte a legszűkebb család Jehova tanúinak szertartása mellett vett búcsút a megasztártól. A We are the world dal alatt a világvallások szimbólumai villogtak a kivetítőn. „Minden egy templomi szertartásra emlékeztetett” – írta a Los Angeles Times. „Spirituálisabb volt, mint gondoltuk” – vélekedett a CNN kommentátora.

A Michael Jackson holttestét rejtő, vörös virágokkal borított aranykoporsó a zenés búcsúztató ceremónia színpadán is ott volt. A teremben, ahova csak néhány ezer ember juthatott be, zenészek, színészek, hírességek búcsúztak Jacksontól. A beszédek és dalok közötti szünetben a rajongók kiáltásai hallatszottak: Szeretünk Michael! Hiányzol! A háttérben a sztár fotóit időnként az űrteleszkóp által készített galaxisfelvételekre vetítették rá, a szónokok pedig rendszeresen az ég felé fordították a szemüket, hogy Jacksonhoz szóljanak.
Lucius Smith, a család bizalmasa és lelkésze szerint „Michael semmi mást nem akart csak szeretetet adni a világnak … Szavain, zenéjén és számtalan jócselekedetén keresztül oly sokat tett azért, hogy megpróbáljon gyógyulást hozni a világnak. Köszönjük az Úrnak, hogy Michael hatással lehetett ránk...” – mondta a lelkész.
A zenésztársak, barátok méltatásai egymást múlták felül: „Azt hiszem a pop királya elnevezés túl kevés hozzá. Úgy gondolom, ő a valaha élt legnagyobb előadóművész” – mondta Michael Jacksonról Berry Gordy, a Jackson 5 lemezeit kiadó cég vezetője. „Egész életemben imádtam... ő volt a legnagyobb sztár a földkerekségen... mindenét odaadta nekünk, amije volt” – méltatta az énekest Queen Latifah színésznő. „Mint egy üstökös, lángolva haladt át az esti égen” – énekelte Usher a Gone Too Soon (Túl korán ment el) című dalt, miközben a koporsó mellett állt. Lionel Ritchie a Jesus is Love dalával búcsúzott. Volt, aki az énekes hatását Shakespeare-hez és Raffaellóhoz hasonlította.
Al Sharpton fekete jogvédő, baptista lelkipásztor azt mondta: „Michael megtanított arra, hogy kiálljunk egymásért... Leénekelte a cinikusokat, letáncolta a kétkedőket... Michael soha nem állt meg!” A lelkész szerint a rágalmazók sem tudták Jacksont elszakítani Isten szeretetétől.
Az ünnepség után Jackson koporsóját megint autóba tették.
A CNN előbb azt jelentette, hogy a Forest Lawn temetőbe szállítják, ahol végső nyugalomra helyezik, de később ezt a hírt visszavonták. Lapzártakor nem tudni, hova vitték a koporsót, és hol temetik el a popsztárt. Talán mégis a neverlandi birtokon, ahol a rajongók egy része azt állítja, hogy Jackson szelleme kísért. A CNN be is mutatott egy felvételt, amelyen egy folyosó végén árny halad át, pedig a ház üres volt. A legenda folytatódik – az üzlet is ezt kívánja.

Mindhalálig zene

Michael Jackson tragikus sorsa mindenkit ráébreszthet arra, hogy még a legnagyobb sztároknak sem mindig adatik meg, hogy végelgyengülésben haljanak meg.
1997 őszén indult az ausztrál INXS együttes világ körüli turnéra, hogy bemutassa új nagylemezét. November 22-én reggel azonban a sidney-i Ritz-Carlton szálloda takarítónője a szobájában halva talált rá frontemberükre, Michael Hutchence-re. Az első jelentések szerint saját nadrágszíjával akasztotta fel magát, ám mivel meztelen volt, hamar elterjedt az a legenda, hogy egy szexuális játék közben véletlenül fojtotta meg magát.
A legnagyobb port a Nirvána különc énekesének, Kurt Cobainnek a halála verte fel, aki szintén képtelen volt feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget. 1994. április 5-én reggel a szőke fiú egy vadászpuskával, néhány törölközővel és egy doboz sörrel a kezében átsétált a kertjében található üvegházba. Iszogatott egy kicsit, elszívott néhány szál cigarettát, majd beadott magának egy halálos mennyiségű heroinadagot. Hogy biztos legyen a dolgában, puskája csövét a szájába vette, és meghúzta a ravaszt. Búcsúlevelét az egyik virágágyáson találták meg. Tegyük hozzá, hogy a gyilkos fegyveren nem voltak ujjlenyomatok, a búcsúlevelet pedig szakértők szerint két ember írta. A gyanú szerint feleségének köze lehetett a tragédiához, Cobain ugyanis válni akart, ám ezzel az asszony elesett volna a jogdíjakból származó milliós bevételektől.
A szesz leghíresebb áldozata maga a gitárvirtuóz, Jimi Hendrix, aki a halála előtti éjszakán kétségbeesett üzenetet hagyott korábbi menedzsere üzenetrögzítőjén: „Ember, nagy szükségem van a segítségedre!” Másnap reggel barátnője találta meg a saját hányadékában fekvő, eszméletlen sztárt. A halottkém jelentése szerint Hendrix álmában belefulladt a barbiturátmérgezés okozta öklendezés váladékába. Az ő esetében sem egyértelmű, hogy mi történt. Az egyik lehetséges verzió szerint menedzsere akarta „megrendszabályozni”, ám túllőtt a célon.
Az AC/DC énekesére, Bon Scottra 1980. február 19-én Londonban, egy parkoló autóban találtak rá holtan. A hivatalos orvosi jelentés szerint idült alkoholmérgezés végzett vele. Ugyanabban az évben egy másik legenda, John Bonham, a Led Zeppelin dobosa is a másvilágra költözött. Egy 12 órás próba alatt nem kevesebb, mint 40 adag vodkát gurított le a torkán.
A Rolling Stones gitárosa, Brian Jones 1969. július 2-án kerti partit rendezett a villájában. Este 10 óra tájban a már kissé kapatos, súlyos asztmarohamokkal küzdő zenész bemerészkedett az úszómedencéjébe, ahol enyelegni kezdett egy lánnyal. Ekkor azonban megjelent a hölgy udvarlója, és móresre akarván tanítani, víz alá nyomta az önjelölt hódító fejét. Az idétlen játék végzetessé vált. Egy másik verzió szerint a zenész házát felújító építési vállalkozó egy elszámolási vita hevében nyomta víz alá munkaadóját.
1978 októberében Sid Viciousnak, a Sex Pistols basszusgitárosának barátnőjét, Nancy Spungent holtan találták a New York-i Chelsea Szállodában. A lányt egy késsel szurkálták össze. Vicioust, aki azt állította, hogy nem emlékszik semmire abból, ami az előző este történt, 50 ezer dolláros óvadék ellenében engedték szabadon. A tárgyalás előtt azonban herointúladagolás következtében elhunyt. Janis Joplin, Divine és Jim Morrison, a Doors frontembere is osztoztak a sorsában.
A heroinhoz fogható veszélyt a személyiségzavarral küszködő rajongók jelentettek még sok sztár életében. Az East 17 énekesét, Brian Harvey-t bozótkéssel támadták meg, míg az azóta már elhunyt George Harrisont 1999-ben egy őrült saját házában szúrta mellkason. Sokkal rosszabbul járt a másik egykori beatle, John Lennon, akit szintén egy rajongója puffantott le 1980. december 8-án New York-i háza előtt. Napra pontosan 24 évvel később Darrell Abbott, a heavy metal jeles képviselője osztozott a sorsában.
És voltak, akik nem szerek vagy rajongóik áldozatai lettek, hanem csak egyszerűen felelőtlenségüké. Autóbalesetben halt meg Clarence White, a Byrds gitárosa, az osztrák ősrapper Falco és Cliff Burton, a Metallica basszusgitárosa is. Aliyah, Buddy Holly és Randy Rhoads pedig légibaleset áldozatai lettek. (Hegedűs Péter)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!