hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Észak-Korea beindította a latorállamok atomfutamát
Láncreakció

2009. 05. 29.
Oroszország atomháborútól tart, Irán bejelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni a Nyugattal nukleáris programjáról, Japán riadókészültségbe helyezte a hadseregét. Mindezt 48 órán belül azt követően, hogy Észak-Korea föld alatti atomrobbantást és több rakétakísérletet hajtott végre, valamint újraindította a tavaly leállított plutóniumreaktorát. Világszerte attól tartanak, hogy a kiszámíthatatlan kommunista latorállam provokációja láncreakciót válthat ki – elsősorban az iszlám világban, amelyben több ország szeretne atomhatalommá válni. A tömegpusztító fegyverek terroristák kezébe is juthatnak: ezzel fenyeget a tálib radikálisok térnyerése Pakisztánban.

Húsz kilotonnás atomtöltetet robbantott Észak-Korea. A kommunista diktatúra három éve már hajtott végre nukleáris kísérletet, ám a mostani robbantás ereje többszöröse volt a 2006-osénak. Egy nappal az atomrobbantás után az ázsiai ország több rakétát is elindított. Ezek a fegyverek alkalmasak atomtöltet célba juttatására, és bevethetők mind tengeri, mind légi célpontok ellen.

Észak-Korea ezzel látványosan semmibe vette az összes eddigi ENSZ-határozatot. Oroszország a krízis nyomán bejelentette, hogy szükséges egy minden eddiginél szigorúbb határozat Észak-Korea elítélésére, és „intézkedéseket tett a Távol-Keleten élő orosz lakosság megvédésére, ha konfliktus törne ki a Koreai-félszigeten" - közölte az Interfax hírügynökség.

Dél-Korea az atomrobbantás után készültségbe helyezte hadseregét, és bejelentette: katonái részt vesznek az amerikai vezetésű tengeri hadgyakorlaton a térségben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!