hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden ötödik család a szegénységi küszöb alatt
Alulnézetből

Nem sikerült megállítani a gyerekszegénység növekedését a kormányzati erőfeszítések ellenére sem. A családok legalább egyötöde, ezen belül mintegy félmillió gyermek él olyan szinten, ahonnan önerőből már nemhogy visszakapaszkodni nem tud, hanem egyre lejjebb csúszik. A helyzetet súlyosbítja, hogy az „érdemtelen szegényekkel” kapcsolatos bűnbakképzés már nemcsak a társadalom egészében, hanem a szegények körében is fölerősödött.

„Ha a közeljövőben nem történnek komolyabb intézkedések a nincstelenek érdekében, akkor a szegénység és a kirekesztettség terjedése és mélyülése még inkább folytatódni fog" - erősítette meg kérdésünkre Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZH) vezetője. Hozzátette: ez nem lenne szükségszerű, de sajnos hiányzik az összehangolt kormányzati válságkezelési terv, az elszegényedés megállítása máig nem jelenik meg vezérelvként.

Mindenekelőtt a súlyos forráshiány és a gyengülő kormányzati elkötelezettség az oka annak, hogy a 2007-ben összpárti támogatással elindított gyermekszegénység elleni nemzeti stratégia megvalósítása veszélybe került - többek között erre a megállapításra jutottak az MSZH legújabb, „Vágóképek - rögzítve 2008" című jelentésének szerzői. Megállapítják: míg 2005 óta mintegy tizenhárom százalékra csökkent a teljes népességen belül a szegények aránya, addig a gyermekes családokon belüli szegények aránya megnőtt: 2007-ben már minden ötödik család a szegénységi küszöb alatt élt, s egyharmaduk roma származású. A legkilátástalanabb helyzetben az egyszülős és a három vagy több gyermeket nevelő családok vannak.

„Részesülünk családi pótlékban. Ez kilencvenöt ezer forint. Ebből húszezer a rezsiköltségekbe segít be. A többi a gyerekek ruháztatására, tisztán tartására megy el. De sajnos ebből a pénzből már nem jut a felsős unokáim ebédjére, így ők nem kapnak az iskolában ebédet." (Hat unokáját nevelő nagymama, Dél-Dunántúl)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!