hetilap

Hetek hetilap vásárlás
09: Bármi megtörténhet

2009. 01. 07.
Egy évvel ezelőtt, az amerikai előválasztásokra készülve az elemzők azt latolgatták, hogy az iraki kivonulás kérdése vagy a nemzetközi terrorizmus fenyegetése fogja inkább mozgósítani a szavazókat. Mint kiderült, egyik sem. Nem véletlen, hogy a szakértők most óvatosabbak.

Azóta persze kiderült, hogy a megoldatlan válságok előbb-utóbb újra magukra kényszerítik a figyelmet. A mumbai óriásmerénylet és a Hamasz elleni izraeli támadás azt jelzi, hogy a világnak 2009-ben is fel kell készülnie arra, hogy a terrorizmus, valamint a közel-keleti válság uralja majd a szalagcímeket.
Hol fog legközelebb lecsapni az al-Kaida? – teszi fel a kérdést újévi előretekintésében a brit Observer. A legkívánatosabb célpont természetesen ismét az Egyesült Államok lenne az iszlamista terrorszervezet számára, ám a biztonsági óvintézkedések és a mozgósítható belföldi aktivisták hiánya miatt ez jelenti bin Ladenék számára a legkeményebb diót. Az elemzők szerint sokkal könnyebb támadási helyszínt találni a Közel-Keleten, Ázsiában vagy Afrikában – viszont az itt elkövetett merényleteknek nincs olyan drámai hatása, mint ha közvetlenül a Nyugatra mérnek csapást. Kivéve talán India, ahol egy újabb megatámadás háborúba sodorhatja az országot Pakisztánnal. A legnagyobb veszély azonban Európát fenyegeti, ahol a bevándorlók és az iszlámra áttért nyugatiak között az al-Kaida sikerrel toborzott aktivistákat. A német terrorellenes körözési listát egy huszonegy éves volt skateboard bajnok vezeti, aki áttérése után Afganisztánba ment kiképzésre. A francia hatóságokat az algériai csoportok fenyegetései aggasztják, míg a briteknek szembe kell nézniük azzal, hogy egyre több állampolgáruk közvetlen végrehajtója a külföldi véres merényleteknek, legutóbb az indiai támadásoknak volt a szigetországig nyúló terrorszála. Ráadásul egy decemberi amerikai elemzés szerint az al-Kaida öt éven belül nagy valószínűséggel megpróbál tömegpusztító fegyvert bevetni valahol a világon.
Közben ketyeg az óra Irakban: elő kell készíteni a megígért amerikai csapatkivonást. A folytatódó merényletek a biztonsági helyzet ingatag voltát jelzik, miközben a Bush elnököt cipővel megdobáló újságíró a tömegek hőse lett, ami szintén nem biztató a jövőre nézve. Afganisztánban és a pakisztáni határvidéken folytatódik az eddig váltakozó sikerű hajtóvadászat a tálib erők ellen.
Irán a forradalom harmincadik évfordulóját atomhatalomként szeretné megünnepelni. Oroszország segítőkésznek látszik, ám kérdés, hogy az új amerikai kormányzat mit lép, ha a kilátásba helyezett új diplomáciai kezdeményezések eredménytelenek maradnak.
Európa dilemmája továbbra is, hogy mi legyen az unió jövője: a január elején kezdődő cseh elnökség nem az ideális felállás az integráció nemzetek feletti kiterjesztéséhez, ám Nicolas Sarkozy jelezte: ha szükséges, kész megkerülni az akadékoskodó Vaclav Klaus elnököt.
Nincs könnyű döntés előtt a NATO sem: Albánia és Horvátország felvételéről már megszületett a döntés, és ez várhatóan még a szövetség 60. évfordulós ünnepi közgyűlése előtt megtörténik. Macedónia csatlakozását azonban a görögök továbbra is ellenzik, és feszültséget keltett a Szerbiából kivált Montenegro, valamint Bosznia és Hercegovina meghívása is a NATO-ba. Az igazán érzékeny pont azonban, hogy mi legyen Ukrajna és Grúzia sorsa. Az augusztusi kaukázusi háború óta kevesebbet hallani arról, hogy az atlanti szövetség határait az orosz határokig tolnák ki – nem véletlenül.
És lesznek még választások Izraeltől Indiáig, Németországban, Romániában és (talán) Nagy-Britanniában is, nem is beszélve arról, hogy a klímaváltozás, a természeti erők és a gazdaság is hozhat váratlan szalagcímeket 2009-ben. Ahogy Nicolas Sarkozy figyelmeztette a franciákat a karácsony előtti párizsi terrorriadó kapcsán: bármi megtörténhet. Talán derűsebb események is, mint az elmúlt évben. Egy londoni szakértő szerint például akiket először ért el a pénzügyi válság, elsőként is fognak kikerülni belőle. Ha ez igaz, van ok idehaza is az optimizmusra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!