hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Bős–Nagymaros-sztori

2007. 09. 26.
A rendszerváltás hajnalán az ország szinte egy emberként támadt a Dunaszaurusznak elnevezett bős– nagymarosi vízlépcsőre. A kommunista rendszert nem sokan merték nyíltan támadni, viszont százezrek vonultak az utcára a hatalom szimbólumává vált erőmű ellen, rázúdítva minden dühüket és fájdalmukat. Ahogyan egy általunk megkérdezett szakember fogalmazott: a létesítmény „áldozat lett a rendszerváltás oltárán”. Azóta a kommunizmus összedőlt, ám ahogyan a rendszerváltás folyamata is felemásra sikerült, a Dunaszaurusz feletti győzelemnek sem örülhetünk maradéktalanul, hiszen a Magyarországot ért hatalmas anyagi kár mellett a szlovákok „elrabolták” a Dunát, a Szigetköz pedig a mai napig nyögi a döntések következményeit.Mottó: „Aki tiltakozik a vízlépcső ellen, megérdemelne egy kunyhót Szibériában!”
– Berecz János egykori pártfunkcionárius

Fotó: Bagyarik Cecília

„Örülök, hogy mérnökként vehettem részt a vitában, hiszen száz megahertz az
mindig száz megahertz”– sóhajtott fel a vele készült beszélgetésünk végén Mayer
István, aki „minden szinten” – a magyar tárgyalódelegáció vezetőjeként is –
részt vett a kérdés rendezésében. A bős–

nagymaros-vita lezárását nehezíti, hogy politikai, ökológiai, energetikai és még
ki tudja hányféle kérdés kavarog benne. A szereplők is igen sokfélék;
tisztességes emberek mellett a betonlobbi tagjai, zölden csőlátók és a politika
által magasra juttatott dilettánsok is szerepelnek a történetben. A befejezés
kérdéses, hiszen a két ország szakemberei és politikusai csak félve mernek
belenyúlni a dolgokba.

A történet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!