hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Médiaoperett
Hatalmi harcok a közrádióban

2005. 12. 20.
Cenzúratestület – egy lapunknak nyilatkozó médiajogász szerint ez válna az Országos Rádió  és Televízió Testületből (ORTT), ha a T. Ház elfogadná a médiatörvény módosító tervezetét. Szakértők szerint rendezni kellene a közmédiumok finanszírozási helyzetét, hogy ne az aktuális kormányoldal jó szándékán múljon, csődbe megy-e az adott közmédium, vagy sem. Ki kellene iktatni az intézményesített politikai befolyást is.A médiatörvény módosító tervezete nem szüntetné meg a politika befolyását Fotó: Reuters

A médiatörvény tervezetét kérésünkre a Sajtószabadság Központ médiajogásza értékelte. Szerinte a tervezet nem szüntetné meg az intézményesített politikai befolyást a közmédiumoknál. Sőt növelné azt. 

Mindeközben újabb fejezetéhez érkezett a Magyar Rádió körüli közéleti szappanopera. Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke múlt hét kedden azonnali hatállyal kirúgta a közrádió öt felső vezetőjét, akiket az intézményen belül a közelmúltban távozott Kondor Katalin embereinek tartottak. Hollós az elbocsátásokról hozott döntését azonban nem sokkal később vissza is vonta.

Az alelnök döntése mind bal-, mind jobboldalon meglepetést okozott. Egyesek szerint – az Orbán Viktorral készített szokásos szerda reggeli miniszterelnöki interjúiról elhíresült – Hollós a kirúgásokkal a baloldal felé kívánt gesztust tenni. Mások szerint azonban Fidesz-utasítást hajtott végre az alelnök. Szadai Károly, a Magyar Rádió kuratóriumának fideszes elnökhelyettese cáfolta, hogy Orbán Viktor beavatkozott volna a közmédium életébe. "Nem tudok arról, hogy foglalkozott volna a kérdéssel a pártelnök. Nekem ebben az ügyben semmit sem szólt vagy üzent" – fogalmazott Szadai.

Cikkeink:

Új médiatörvényt készítettek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!