hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar–román csúcs
Közös kormányülés Bukarestben

2005. 11. 01.
Csíkszeredán magyar főkonzulátus, Sepsiszentgyörgyön magyar kulturális intézet, rendeződik a Gozsdu-alapítvány ügye, Románia és Magyarország a jövőben számos megállapodás keretében bővíti együttműködését – ezek a Bukarestben lezajlott első magyar–román kormányülés főbb eredményei.



A magyar és a román kormányfő Bukarestben. Közelednek Fotó: MTI

A román és a magyar lapok egyaránt történelminek nevezték a múlt héten tartott első magyar–román kormányülést. A Bukarestben megtartott találkozón összesen tizenöt megállapodást, jegyzőkönyvet és munkatervet írtak alá. A két ország politikusai többek között megegyeztek abban, hogy egy éven belül megtartják a következő közös kormányülést – ezúttal Budapesten. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szerint ezzel az üléssel a két ország európai szellem? együttműködésének alapjait teremtették meg. A megkötött együttműködési megállapodások célja, hogy biztosítsák a térség gyors gazdasági fejlődését, az infrastruktúra korszerűsítését, a határokon átnyúló együttműködés elmélyítését. Tariceanu nagyra értékelte, hogy Magyarország megosztja az európai integrációval kapcsolatos tapasztalatait Romániával. Hangsúlyozta: a demokráciában az igazi értékmérő az, hogy – etnikai és felekezeti hovatartozástól függetlenül – az egyén tiszteletben tartja-e saját államának törvényeit, valamint a közösségen keresztül miként járul hozzá saját országa fejlődéséhez. Tariceanu példaértékűnek nevezte az RMDSZ kormányzati szerepvállalását. A magyar miniszterelnök József Attila A Dunánál cím? versének legismertebb sorait idézte, majd románul mondta el: ,,a románok és a magyarok sorsa közös, a mi sorsunk az együttműködés". Az együttes kormányülés feladatai közt említette: "adják újra jelét annak, hogy Magyarország nagymértékben érdekelt Románia uniós tagságában, bizonyítsák, hogy jó románnak és jó magyarnak lenni ebben a térségben", illetve érjék el, hogy, mindkét országban könnyebben lehessen élni, dolgozni, tanulni, nagyobb fizetést lehessen kapni. A magyar miniszterelnök szerint a közös kormányülésnek nagyon fontos eredménye az, hogy felgyorsította az együttműködést, több megállapodásra jutottak, mint az elmúlt öt-hét évben összesen.

Az erdélyi magyarok számára kiemelt fontosságú egyezményt fogadott el Románia és Magyarország kormánya a konzulátusi hálózat bővítésére vonatkozóan. Ennek értelmében Csíkszeredán is magyar főkonzulátus nyílhat. A határon túli magyar fiatalok képzésében fontos szerepet vállal a 2000-ben megalakult, kizárólag magyarországi támogatásból fenntartott Sapientia magánegyetem. A múlt héten történt megállapodás egyik pontja, hogy a magyar nyelv? felsőoktatási intézmény a továbbiakban román támogatásban is részesül. 

A magyarok nem soviniszták

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!