hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfújta a szél
Az egekbe szökhet a benzinár

2005. 09. 13.
A gazdasági elemzők nem értenek egyet abban, hogy olajválságról beszélhetünk-e, vagy sem. Mindenesetre tény, hogy az olaj ára tavaly szeptember óta 29 dollárról 70 fölé emelkedett. A Kopint-Datorg kutatója lapunknak úgy nyilatkozott: sok tekintetben már krízisről beszélhetünk. A szakértő szerint a mostani helyzet eltér a \'73-as, a \'79-80-as vagy a \'90-es öbölválság idején kialakult krízistől, ugyanis nem hirtelen ugrott meg az olaj ára, hanem lassan, de folyamatosan kúszik felfelé. Egyes elemzők szerint hazánkban az olajkrízis következményeként a benzin fogyasztói ára akár a 360 forintot is elérheti.  A Mol július eleje óta nem köteles közzétenni, hogy emeli-e kiskereskedelmi árait. A Mol áremelése komolyan érinti a magyar árakat, ugyanis a hazai kutak a cég által forgalmazott benzint és gázolajat adják tovább. A gazdasági szakemberek szerint a benzin ára a napokban néhány kútnál már el is érheti a literenkénti 300 forintot.

Az amerikaiak is csak ámulnak, ugyanis ilyen magas még nem volt a benzin ára, mint az elmúlt napokban. George W. Bush elnök szerint az amerikaiaknak kevesebbet kellene autózniuk. 

Az Európai Unió legfrissebb jelentése szerint a magas olajárak veszélyeztetik az európaiak jólé-tét. Az energiaügyekért felelős biztos, Andris Piebalgs, Bush elnökhöz hasonlóan a takarékosságot látná az egyik megoldásnak. 

Az olajválság azonban serkenti azokat a fejlesztéseket, amelyek az alternatív energiaforrásokra építenének. Az energiaiparba befektetők szerint az olaj árának 60 dollár feletti megszilárdulása esetén már haszonnal lehet ezen a területen is beruházásokat indítani. 

A Magyar Energia Hivatal és a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. szigorú feltételeket szab azoknak, akik a napot, a szelet, a föld hőjét vagy a biomasszát akarják villamos energia termelésére használni.

Ezzel szemben más európai országokban az EU komoly támogatásokat is ad az ilyen beruházások megvalósításához. Üzleti szemmel sem rossz mutatókkal bírnak az ilyen lehetőségek, hiszen a jelenlegi árak mellett tíz éven belül is megtérülnek. 

Cikkünk a témában:

Benzinár: 360 forint literenként?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!