hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A száz legirritálóbb amerikai
Goldberg a kulturális szemét ellen

2005. 07. 26.
Új könyvvel lepte meg az amerikai baloldalt Bernard Goldberg, aki minden hasonló munkájával alaposan leveszi a keresztvizet a fő irányvonalhoz tartozó liberális politikusokról, újságírókról és más médiaszereplőkről. A Száz ember, aki felidegesíti Amerikát cím? könyvben Goldberg száz olyan személyről ír, akik véleményükkel és tevékenységükkel nagy hatást gyakorolnak az amerikai társadalomra. A lista nem csak a magyar olvasó számára tartalmaz ismeretlen neveket, Goldberg ugyanis viszonylag ismeretlen személyeket is beválogatott a százas csapatba, akiknek a tevékenysége viszont szintén "felhúzza" az országot: ilyen például az az ügyvéd, aki elvállalta az ügyét annak a floridai ötszörös gyilkosnak, aki azért perli Florida államot, mert a börtönben fogható kábeltévén túl sok az erőszak. Bernard Goldberg (jobbról) és Larry King, aki nincs rajta a listán Fotó: BernardGoldberg.com

Goldberget saját bevallása szerint az amerikai közéletben tapasztalható túlzott tolerancia késztette könyve megírására: miközben az amerikai társadalom befogadóvá vált a politikai, faji, vallási kisebbségek iránt, toleráns lett a kultúrában megjelenő "szemét" iránt is. "A mi nagy problémánk az, hogy túl toleránsak lettünk: az évek során nyitottak lettünk, és elfogadtunk olyan megvetni való dolgokat, mint például a trágár beszéd megjelenése a közéletben, és elutasítottunk olyan dolgokat, amelyeket tisztelnünk kellene. Lassú méreg folyik ennek a nagy országnak az ereiben" – állítja Goldberg. 

Bernard Goldberg előéletét tekintve nem véletlen, hogy a lista első helyén a Fahrenheit 9/11 és a Kóla, puska, sültkrumpli cím? filmekről elhíresült Michael Moore rendező áll. Goldberg ugyanis közel harminc évig volt a CBS 60 minutes cím? hírműsorának riportere, néhány évvel ezelőtt Médiahazugságok cím? könyvében viszont "kitálalt", és elmesélte, hogy az amerikai vezető média nagyon sok esetben csúsztat, félrevezet,
rosszabb esetben hazudik. Mindezek fényében érthető, hogy Bernard Goldberg szerint a legirritálóbb amerikai Michael Moore filmrendező. Moore filmjeiben ugyanis gyakran előfordul, hogy a tények, a megtörtént események egyfajta laza hátteret nyújtanak a megfogalmazott összeesküvés-elméletnek. Ennek lehettünk tanúi a Fahrenheit 9/11 (Ray Bradbury, a Fahrenheit 451 cím? könyv világhír? szerzője mellesleg tiltakozott az őt idéző címválasztás miatt), a Kóla, puska, sültkrumpli, de még a detroiti nyomort bemutató Roger és én cím? korai Moore-film esetében is. Goldberg kifejti, hogy a rendező nem extrém nézetei miatt került a listára, hanem azért, mert amit képvisel, már nem számít periférikusnak, hanem a jelenlegi liberális politika fő áramlatába tartozik. Fahrenheit 9/11 cím? filmje ugyanis a tavalyi demokrata kampány fontos eszköze volt. 

Goldberg listáján szerepel egy másik híres filmrendező is, igaz csak a 65. helyen. Oliver Stone listára kerülésében minden bizonnyal hasonló okok játszottak szerepet, mint Moore esetében – az Oscar-díjas rendező ugyanis szintén gyakran hanyagul bánik a tényekkel. Elég, ha a Nagy Sándor, a JFK vagy a Nixon cím? filmekre gondolunk, amelyeken érződik, hogy a rendezői prekoncepciót nemigen zavarják meg a történelmi tények. 

A rendezők és színészek mellett a százas listán vannak még olyan Beverly Hills-i környezetvédők, akik kitiltanák a forgalomból a nagy üzemanyag-fogyasztású terepjárókat, ugyanakkor magánrepülőikkel járják az országot. Listára került egy képviselő, aki azért küzd, hogy a jövőben a hurrikánoknak ne "fehér"– Emily, Dennis, Ivan –, hanem igazi "fekete", azaz afroamerikai neveket adjanak. A demokrata politikusok – Howard Dean (20. hely), Ted Kennedy (4.), Jesse Jackson (5.), Al Sharpton (17.), híres zenészek – Eminem (58.), Michael Jackson (90.) mellett Goldberg nem kíméli volt főnökét, Dan Rathert (12.) sem, aki tavaly kénytelen volt bocsánatot kérni a CBS egyik Bushról szóló műsora miatt, amelyet hamisított dokumentumok alapján készítettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!