hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kijutni a csapdából
Interjú Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel

2004. 12. 06.
Csapda – összegezte a vasárnapi népszavazásról alkotott véleményét lapunknak adott interjújában Gyurcsány Ferenc.  A miniszterelnök úgy véli, a megválaszolandó kérdések nem egyesítik, hanem megosztják a nemzetet, a referendum nem ad, hanem elvesz valamit. Ráadásul nem is arról szól, mint amit első olvasatban gondolnánk: ez a kérdés nem a hazáról, hanem a hatalomról szól – mondja Gyurcsány, ám azt is hozzáteszi, sok embernek nehéz szembenéznie ezzel a ténnyel.



Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: "Fontos, hogy az emberek érezzék, van vezetője az országnak" Fotó: Somorjai L.

Az interjúból – többek között – kiderül, hogy a szeptemberben hivatalába lépett miniszterelnököt egy komolyabb meglepetés érte: "szembesültem azzal a fajta politikai brutalitással, amely a kérdések végletes leegyszerűsítésével lényegében alkalmatlanná vált a legtöbb dilemma megválaszolására. Szembesültem azzal, hogy a politika mennyire kihasználja – a szó legszorosabb értelmében – az ember hiszékenységét, sokak tájékozódásra való képtelenségét. Önzőbbnek látom belülről a politikát, magába zárkózónak és hasonlónak egy feslett erkölcs? nagyvárosi csábítóhoz, aki kihasználva erejét, sokakat csapdába ejt." 

– "Ne akarj miniszterelnök lenni" – mondta Ön másfél évvel ezelőtt a Heteknek, akkor még sportminiszterként. Úgy tűnik, hármunk közül ketten megfogadtuk a tanácsot…

– Továbbra is azt mondom, a miniszterelnök nem a saját akaratából lesz miniszterelnök. Az a jó, ha miniszterelnökké lesz.

– Megjelent egy érdekes könyv a Viszkis rabló balladája címmel. Az amerikai szerző Ambrus Attila történetén keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni Magyarországot – alulnézetből. Szerinte ez egy olyan ország, ahol a lakosság joggal drukkol a huszonhétszeres bankrablónak a rendőrséggel szemben. Miniszterelnökként, felülről milyennek látja Magyarországot? 

– Sokarcúnak. Jelen van a szegénység, a nyomorhoz közeli állapot, a segélyből élés kultúrája, a középosztály alatti lét sokfajta küzdelme fekete munkával, minimálbér körüli legális jövedelemmel és borítékba adott fizetésekkel. Megtalálható a városok viszonylag szűk elitjének valóságos polgári élete és egy szűk kisebbség hivalkodó, avagy felelős gazdagsága. Azután van általános iskola vízöblítéses WC nélkül, és van általános iskola nemzetközi mérkőzésre alkalmas sportpályával. Szóval, sokfajta Magyarország van, de röviden talán töredezettnek jellemezném. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!