hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Császárról jelentett Novák
Tizenöt éven keresztül volt III III-as az olimpiai bajnok

2004. 10. 25.
Nem tagadok semmit – felelte Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó arra a kérdésünkre, ő volt-e a Nemere fedőnev? ügynök, aki legalább tizenöt éven keresztül adott jelentéseket csapattársairól a belügyminisztérium III/III-as belső elhárításának. Novákot 1967-ben szervezték be, és a levéltári adatok szerint legfontosabb feladata minden idők egyik legnagyobb magyar focistája, az aranylabdás Albert Flórián megfigyelése volt.



Novák Dezső. "Úgy érzem, Albertet nem bántottam meg" Fotó: MTI

"Azt hiszem, Flóri meg fogja érteni az indokaimat, számára is világossá válik, hogyan kerültem ebbe a helyzetbe" – mondta Novák Dezső megkeresésünkre, és bár beszervezése konkrét körülményeiről nem beszélt, azt azért érzékeltette, 

megbízói kényszerhelyzetbe hozták. (Novák a Napi Ász keddi számában még úgy nyilatkozott, nem tudja, ki volt Nemere.) 

Novákot 1967-ben éppen azon a napon szervezték be, amikor az első számú célszemélyként megnevezett Albert Flórián átvette az Európa legjobb játékosának odaítélt Aranylabdát. A III/III "nagyon haragudott" Albertre, ugyanis "ő lőtte ki" Nemere elődjét, a Jászsági fedőnev? – korábbi ferencvárosi válogatott játékos – ügynököt: mivel a Császár nem volt hajlandó együtt játszani vele, Jászsági kénytelen volt eligazolni a Ferencvárostól – mondta lapunknak Bocsák Miklós, aki a napokban könyvet jelentet meg Ki volt a Fradi besúgója? címmel. 

(A Hetek kutatása szerint 1967-ben csak egy válogatott focista távozott a Ferencvárostól, az addigi csapatkapitány Mátrai Sándor.) 

Albertnek természetesen fogalma sem volt róla, hogy Jászsági távozásával magára haragította a III/III-t, hiszen azt sem tudta, ki is valójában Jászsági – a levéltári kutatás e részletéről a Hetektől értesült. 

"Nemeréről idén nyáron hallottam először, de nem tudtam, kit takar a fedőnév" – mondta lapunknak Albert Flórián, aki nem emlékszik rá, hogy játékosi pályafutása során feltűnt volna neki, bárki is figyelné.



Albert Flórián Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!