hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevesebb duma
Oroszország parlamenti választások után

2003. 12. 15.
Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt nyitva áll az út, hogy cárokra jellemző hatalmat összpontosítson kezében, miután megkaparintotta ellenzékének utolsó hatékony bástyáját, az orosz parlamentet – figyelmeztet a londoni The Daily Telegraph a múlt vasárnapi parlamenti választások után kialakult helyzetet elemezve. A Kremlhez h? Egységes Oroszország nev? politikai tömörülés a Szovjetunió felbomlása után bevezetett többpártrendszer legnagyobb győzelmét szerezte meg a nem éppen makulátlanul tiszta választásokon, de Putyin ugyancsak számíthat a liberális demokrata párt és a Haza párt támogatására az orosz parlamentben, a dumában.



Vlagyimir Putyin bejelenti pártja választási győzelmét. Nincs alternatívája Fotó: Reuters

A sok oroszban még mindig élénken meglévő erős vezér iránti vágy arra indíthatja az orosz elnököt, hogy az Oroszországban rövid múltra visszatekintő demokráciát az elnyomás irányába "fejlessze" tovább, ami évszázadokon keresztül jellemezte országa történelmét. Az Oroszországban öt napon belül elkövetett két súlyos öngyilkos merénylet hozzájárulhat a rendpárti orosz elnök hatalmának további erősödéséhez, illetve jövő márciusi újraválasztásához. Mindezek nyomán várhatóan olyan központosított állam jön létre, mely még kevésbé fogja megtűrni a tőle független személyiségeket és hatalmi központokat, legyen szó akár a Mihail Hodorkovszkij-féle olajmágnásokról, vagy éppen Csecsenföldről. Nem kedveznek az eredmények a nyugati értelemben vett civil szféra fejlődésének sem. Putyin nyilvánvalóan továbbra is törekedni fog a meggyengült orosz nagyhatalmi pozíciók erősítésére, azonban mindezt "irányított demokrácia" révén véli elérhetőnek.

Az oroszországi választásokat nyomon követő EBESZ szerint a választási folyamat
visszalépést jelentett Oroszország demokratizálásában, s az eredmények kihirdetésekor torzulások történtek. Bruce George, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke kifogásolta az "államapparátus nagyarányú felhasználását" az Egységes Oroszország támogatására. A sajnálatosan alacsony – 56 százalék körüli – részvétel sem vet jó fényt az oroszországi demokráciára: a több mint százmillió szavazásra jogosult jelentős része nyilvánvalóan kiábrándult a politikából. Külföldi elemzők szerint a rendszerváltás óta ez volt a legkevésbé demokratikus orosz választás. Borisz Kagarlitszkij, a Globalizációs Tanulmányok Intézetének igazgatója az Izvesztyijának kifejtette: az orosz politikai rendszer soha nem is volt igazán demokratikus, a mostani eredményekkel pusztán nyilvánvaló lett a rendszer autoriter volta. 

A szavazást rendkívüli biztonsági intézkedések közepette bonyolították le, miután a múlt héten öngyilkos robbantók Dél-Oroszországban több mint negyven embert öltek meg egy vonaton. Csecsen szeparatistákra terelődött a gyanú ebben az esetben is, csakúgy, mint a választások utáni moszkvai merénylet kapcsán, melyet valószínűleg csecsen terroristanők követtek el politikai indítékból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!