hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallásháborítók
Incidens a Hit Parkban

2003. 08. 04.
Július 27-én vasárnap egy férfi több ezer hívő között, a közös imát megszakítva hangosan ordítozni és fenyegetőzni kezdett a budapesti Hit Csarnokban. Ezt követően a vele szemben fellépő lelkésszel és rendezőkkel is erőszakosan lépett fel. A Magyar Nemzet újságírója, aki a Hit Gyülekezete ellen több éve szisztematikus uszítást folytat valótlanságok tömegét tartalmazó cikkeiben, "véletlenül" éppen a helyszínen tartózkodott, egészen mást látott, mint mindenki más.



A tetthely: erről az operatőri állásról fenyegette Révay az embereket Fotó: S. L.

Révay Zoltán vasárnap hajnalban indult el Ózdról Budapestre azzal a határozott szándékkal, hogy az élő televíziós adásban közvetített istentisztelet megszakításával felhívja a figyelmet magára, illetve fia három évvel ezelőtt történt halálára. (Révay Péter – a gyülekezet tagja – három évvel ezelőtt tragikus autóbaleset áldozata lett.) Révay Zoltán tudatosságát bizonyítja, hogy felesége számára egy levelet hagyott, melyben tájékoztatta őt a vasárnapra tervezett akcióról. 

Budapesten Révay felvette régi ismerősét, Sz. I.-t, így Révay autójával ketten érkeztek a Hit Parkba. Sz. I. nem tudott Révay tervéről. A Hit Parkban csatlakozott a két férfihoz Jezsó Ákos, a Magyar Nemzet cím? napilap újságírója. "Jezsó a parkolóban várt" – mondta el a Heteknek Sz. I., aki aznap ismerte meg Jezsót, azt azonban nem tudta róla, hogy újságíró. Révay Zoltán tehát együtt érkezett a Hit Csarnokba Jezsó Ákossal és Sz. I.-vel. Jezsó Ákos az elmúlt négy évben több tucat rágalmazó cikket írt a Magyar Nemzetben a Hit Gyülekezete lejáratása céljából. A cikkek közös jellemzője, hogy a Jezsó által megfogalmazott különféle vádak közül egyetlen egy sem bizonyult igaznak, másrészt Jezsó soha nem vette a fáradtságot a tények kiderítésére, például a gyülekezet álláspontjának megismerése által. Ehhez képest vasárnapi látogatásával kapcsolatban a Hír TV-ben a következőket nyilatkozta: "Egy írást szerettem volna készíteni a Hit Gyülekezetről, amelyről ott kinn a helyszínen is gyűjtöttem az adatokat."

Révay, Jezsó és Sz. I. a 7-es szektor legfelső sorában foglaltak helyet. Elkezdődött az istentisztelet. Révay a vezető lelkész imája alatt robbantotta ki a botrányt: "Pontosan 10 óra 37 perckor délelőtt (…) fölpattantam a csőkorlátra, lecsúsztam rajta, átpattantam arra a helyszínre, ahol a kameráknak volt a fönntartott helye, az egy ilyen kiugró rész, és onnan ordítottam" – ismerte el kedden a Hír TV-ben Révay Zoltán. Jezsó a Hír TV hétfői adásában viszont azt állította, hogy "ekkor rohant oda Révay úr a korláthoz és kiáltott le, hogy Sándor, mielőtt elkezdődik az istentisztelet engedd meg, hogy néhány szót mondjak a fiamról." Jezsó ebben a mondatban azért hazudja azt, hogy Révay az istentisztelet előtt lépett akcióba, mert a közvélemény megítélése szempontjából súlyosabb megítélés alá esik egy istentisztelet megzavarása, mint egy istentiszteletre várakozó tömegben okozott botránykeltés.

Jezsó szerint Révay azért kezdett el ordibálni, mert "a felekezet munkatársaként dolgozó fia három évvel ezelőtti haláláról szeretett volna megemlékezni". Ezt a mondatot maga Révay is cáfolta a Hír TV keddi adásában: Riporter: "Beszélt ön a vasárnapi szertartás előtt a Gyülekezet vezető lelkészével, Németh Sándorral, hogy mit szeretne?" Révay: "Nem". 

Révay az ordibálás alatt kezében egy éles, vijjogó hangú tárggyal – mint később kiderült, egy személyvédelmi hangjelzővel – hadonászott. Jezsó ezt is másképp látta: "Kezében volt fiának a Bibliája. Ez azért fontos, mert én is olvastam a Hit Gyülekezetének a közleményét, amely egy fegyvernek látszó tárgyról tesz említést. Nos, tudomásom szerint ez a fegyvernek látszó tárgy egy Biblia" – állította Jezsó a Hír TV-ben és a Magyar Nemzetben. Nos, nem Biblia volt, Révay szavai szerint "egy kis tárgy, mikor elkezdett sípolni, felemeltem, hogy lássák..."

Jezsó a továbbiakban így emlékezett a történtekre: "Ezt követően két, majd három ember ment oda Révay úrhoz, néhány másodpercen belül még további emberek is odarohantak, dulakodás kezdődött közöttük, Révay urat legyűrték a földre." Jezsó ismét nem mond igazat. Több száz ember látta, amint a magából kikelve ordibáló Révayhoz először egy hívő, majd egy lelkész lépett oda. Révay mindkettőjüket ellökte magától, és csak ezután érkeztek a helyszínre a rendezők, akik a nekik is ellenszegülő férfit kivitték a Hit Csarnokból. 

Jezsó a Magyar Nemzet másnapi számában azt írta, hogy "a rendezvény biztonsági szolgálata ugyanis súlyosan bántalmazta és megalázta Révay Zoltánt", a Hír TV-ben pedig tovább torzítva a történteket kijelentette: "arról sincs tudomásom, hogy szokásos esemény az, hogy megverjenek valakit egy istentisztelet alatt, már pedig itt az fordult elő". Jezsó ezzel az állításával is egyedül maradt, ugyanis azon túl, hogy a rendezők a tanúvallomások szerint is a szükséges testi kényszert alkalmazva vitték ki a csarnokból a rúgkapáló, ordibáló férfit, maga Révay is ellentmond Jezsónak. A Hír TV-ben az állítólagos bántalmazását firtató kérdésre a következőket válaszolta: "Én is képzett testőr vagyok – bár a gerincbántalmaim miatt már nem tudom gyakorolni a dolgot – szakszerűen jártak el." Tudniillik az őt a teremből eltávolító rendezők.

Eltávolítása után Révay lehiggadt, körülbelül negyed órán keresztül beszélgetett a rendezőkkel, kiderült, egyikükkel régebbről ismerik egymást. Ezután kijelentette, elmegy a X. kerületi rendőrségre és feljelentést tesz saját maga ellen. Sz. I.-vel távoztak a Gergely utcai kapun át, majd visszakanyarodva a Gyömrői útra már a Hit Park előtt haladtak, amikor az anyósülésen helyet foglaló Révay észrevette a Gyömrői úti kapuban álldogáló Jezsót. Révay hármat dudált és szólt Sz. I.-nek, hogy álljon meg. Ekkor Jezsó – aki a kapuban éppen arról győzködte az őt felismerő egyik gyülekezeti tagot, hogy merő véletlen folytán látogatott el a gyülekezetbe éppen ezen a botrányos napon – beszállt az autóba. Sz. I. elmondása szerint Jezsó az autóban a gyülekezetet terhelő vallomás megtételére próbálta őt rávenni, és kijelentette, kész tanúskodni Révay mellett. Révay azonban – vélhetően tettét megbánva – nem a gyülekezet, hanem önmaga ellen tett feljelentést a rendőrségen, ezért Jezsó többször is közbeszólt, és a rendőrök, illetve Sz. I. füle hallatára azt próbálta Révay szájába adni, hogy brutálisan megverték és megalázták volna. 

Időközben a Révay által ellökött lelkész és nyolc tanú is a rendőrségre érkezett, a rendőrök azonban csak a lelkész vallomását vették jegyzőkönyvbe, az azt megerősítő tanúkét nem. Őket haza küldték, ugyanakkor a gyülekezet terhére vallomást tevő Jezsót meghallgatták. Jezsó ezután vissza akart ülni az autóba, mert mint mondta, rögtön a szerkesztőségbe megy megírni az eseményeket. Sz. I. azonban – aki számára ekkorra már világossá váltak a Jezsó, Révay, az istentisztelet megzavarása és a készülő Magyar Nemzet cikk közötti összefüggések – nem engedte beszállni az autóba Jezsót.

Adj egy esélyt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!