hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nadrágszíj-politika
Vélemények az új adótörvényről

2003. 08. 04.
Hetek óta borzolják a kedélyeket a kormány által fokozatosan kiszivárogtatott jövő évi adóváltozások. Sokan számolgatják, milyen mértékben dobja meg az inflációt az energia, a gyógyszer, a súlyadó, a benzin adótartalmának drasztikus emelése, az új adónem, az ápolási díj bevezetése. A gazdaságkutatók nem ringatnak bennünket álomba, jövőre a lakosságot és a vállalkozókat egyaránt hátrányosan fogja érinteni a tervezett adótörvény, a fizetésünk kevesebbet fog érni, és az elmúlt években lendületet kapott költekezés jövőre érezhetően csökkenni fog. Lapunknak neves szakértők nyilatkoztak arról, mi játszott közre a helyzet kialakulásáért. 



Kupa Mihály Fotó: Somorjai L.

"Nem lehet mindent a világgazdasági recesszióra fogni. A magyar gazdaság jelenlegi állapotáért – amit azért én nem neveznék reménytelennek – ugyanis az is jelentős szerepet játszott, hogy az elmúlt három évben rengeteg pénzt szórtak ki a központi költségvetésből" – mondta a Heteknek Kupa Mihály volt pénzügyminiszter. Kupa szerint most még nem lehet tudni, hogy a jelenlegi kormány megoldási kísérletei sikerrel járnak-e, az azonban bizonyos, hogy "a deficitet valahonnan pótolni kell: vagy a kiadások lefaragásával, vagy pedig az adók növelésével". A volt pénzügyminiszter úgy látja, hogy a hazai és külföldi befektetők számára jelenleg nincsenek megbízható "orientációs pontok", a forint árfolyam-változtatásai kiszámíthatatlanná teszik a magyar gazdaságpolitikát. Hosszú ideje érezhető, alapvető problémát jelent szerinte az is, hogy a szak-, illetve átképzésre nem tesz hangsúlyt egyik kormány sem. "Amíg vannak kiváló, egyetemet végzett, három nyelven beszélő diplomásaink, addig szakmunkások, technikusok, illetve főiskolai végzettség? diplomások terén hiány tapasztalható" – fogalmazott.

Kupa Mihály szerint az uniós csatlakozás mindenképpen felértékeli majd Magyarország szerepét, ugyanakkor az ezzel járó lehetőségeket csak akkor tudjuk kihasználni, ha megfelelően felkészülünk az unióba való belépésre. "Véleményem szerint egyetlen területen állunk jól, és ez, meglepő módon, a mezőgazdaság: itt folyik leghatékonyabban a felkészítés, illetve felkészülés. A többi területen azonban, elsősorban a kohéziós és strukturális alapoknál én gondokat látok,"– nyilatkozta Kupa Mihály.

Száznapos sodródás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!