hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Repedés a jéghegy csúcsán
Folytatódik az egyházi botránysorozat

2003. 06. 23.
Nem mentesek a botrányoktól a római katolikus papok által elkövetett szexuális zaklatások kivizsgálására irányuló erőfeszítések sem az Egyesült Államokban. Lemondásra kényszerült Frank Keating, az országos vizsgálóbizottság vezetője, mivel a katolikus klérus megsértődött kritikája hallatán. A zaklatásokat többnyire gyermekként elszenvedők szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a megbocsátást kérő szép szavakat tettek is fogják-e követni a katolikus vezetők részéről. Közben a héten egy újabb botrányba került püspök kényszerült lemondásra.



Thomas O\'Brian, Phoenix volt püspöke rács mögött. Többrendbeli vétségek Fotó: AP

Lemondott tisztségéről az egyesült államokbeli Phoenix püspöke, akit halálos gázolással is megvádoltak. A római katolikus főpapot hétfőn vették őrizetbe, miután autójával halálra gázolt egy gyalogost, majd áldozatát cserbenhagyva elhajtott a helyszínről. A Vatikán szűkszavú közleménye szerint a pápa elfogadta Thomas O\'Brian lemondását. A püspöknek nem ez az első botránya: korábban azzal vádolták, hogy eltussolta a gyerekeket molesztáló papok bűneit.

Amikor a kilencvenes évek elején a James Porter tiszteletes által elkövetett szexuális visszaélések nyilvánosságra kerültek, majd amikor 2002-ben a Boston Globe foglalkozott John Geoghan tisztelendő zaklatásaival, Bernard Law bíboros "elszigetelt esetekként" jellemezte a gyalázatos eseményeket. A tavalyi év során viszont sorra jelentek meg ennek ellenkezőjét bizonyító dokumentumok, s egyre több áldozat is előkerült. Nyilvánvalóvá vált, hogy a papok által elkövetett szexuális zaklatások rendszeres problémát jelentenek a bostoni érsekségben: számos pap és több száz áldozat is érintett az ügyben.

Évtizedeken keresztül a katolikus egyházi vezetők kidolgozták a "titkolózás, csalás és megfélemlítés kultúráját", hogy a borzalmas történetektől távol tartsák a nyilvánosságot – írja a Boston Globe. A zaklatások áldozatait figyelmen kívül hagyták vagy titkon lefizették őket, míg az érintett papokat csöndben plébániáról plébániára küldték vagy "pszichológiai tanácsadásban" részesítették. A papok által elkövetett szexuális erőszak és más büntetendő cselekedetek ellenére az egyházi vezetők semmi jelét nem adták annak, hogy a hatóságok elé akarnák vinni az ügyeket. 

Mint ismeretes, a botrány Bostonban tört ki, de hamar túlterjedt az érsekség határain. Más egyházmegyékben is egyre-másra derültek ki szexuális visszaélések történetei. 2002 végére mintegy ezerkétszáz papot vádoltak zaklatással országszerte a The New York Times felmérése szerint. Az elmúlt években öt amerikai főpap kényszerült lemondásra a szexbotrány miatt, köztük a bostoni Law bíboros. A botrány világszerte is érezhető volt: Argentínában, Ausztriában, Írországban, Kanadában, Lengyelországban, Németországban, Skóciában, Svájcban és Walesben is mondtak le püspökök. 

A tavalyi év folyamán, a szexuális visszaélések botrányának mélypontján a római katolikus püspökök részéről a legbátrabb lépés az volt, hogy bizottságot hoztak létre laikusokból. A Katolikus Püspökök Egyesült Államokbeli Konferenciája által összehívott bizottság arra hivatott, hogy megvizsgálja mind a 195 amerikai egyházmegyét és megállapítsa, hány papot érint a szexuális zaklatás vádja. A Konferencia elnöke, Wilton Gregory belleville-i püspök nevezte ki a most lemondásra kényszerült Frank Keatinget, a bizottság elnökét. 

"Egészségtelen úgy tenni, mint a Cosa Nostra, aztán titkolózni és elhallgatni. Végül úgyis minden kiderül" – ez a kijelentés volt Frank Keatingnek a "bűne", legalábbis a római katolikus klérus szemmel láthatóan nagyon a szívére vette az egykori oklahomai kormányzó kritikáját. Igaz, a Timesnak adott interjújában Keating még azt is hozzátette, hogy számos egyházi tisztségviselő alól "kilóg a lóláb", ami már valóban főbenjáró vétek. 

Roger Mahony Los Angeles-i bíboros szerint Keating megjegyzései "az utolsó cseppet" jelentették a pohárban. Közölte, hogy megkéri püspöktársait, kérjék fel Keatinget a lemondásra. Keating szóvivője a Timesnak elmondta: az egykori kormányzó kitart nyilatkozatai mellett. "Erős szavakat használ kijelentéseiben. Az igazat mondja, de némelyek nyilvánvalóan nem akarják az igazságot hallani" – jellemezte főnökét a szóvivő. 

David Clohessy, az áldozatok támogatására létrehozott Papok Által Zaklatott Túlélők Hálózatának elnöke szerint Keating lemondása "borzasztó csalódással" tölti el az áldozatokat és a laikus katolikusokat. "Nagyon zavaró, hogy néhány élénk megjegyzés ennyire egyértelműen felbosszantja a püspököket – mondta Clohessy az AP hírügynökségnek. – Itt van egy elkötelezett, lelkiismeretes laikus katolikus személy, aki föláldozta az idejét és főként hírnevét, hogy kirántsa a bajból a püspököket, s most hirtelen kényszerítik, hogy mondjon le" – folytatta a papok által zaklatott áldozatok képviselője.

A héten a louisville-i érsekség beleegyezett abba, hogy 25,7 millió dollár kártérítést fizet közel 250 személynek, akiket papok vagy más egyházi dolgozók zaklattak szexuálisan. Ez eddig a legnagyobb pénzügyi rendezés, amit a római katolikus egyház fizet az áldozatainak, akiket a múlt héten nyilvános összejövetelen követett meg Thomas Kelly érsek. "Egyetlen gyermeknek sem lett volna szabad átélnie azt, ami veletek történt – mondta Kelly a keser? tapasztalatokat szerzett embereknek. – Bocsánatot kérek azért, amit tettünk, vagy amit elmulasztottunk megtenni, s a ti megaláztatásotokhoz vezetett" – hangsúlyozta Kelly. Az elmúlt több mint egy év során többen is beperelték az érsekséget szexuális zaklatások miatt. Az áldozatok szerint az érsekség titkolta a
visszaéléseket, és semmit nem tett megfékezésükre. Louis Miller visszavonult tisztelendő, aki a louisville-i botrány központjában áll, a múlt hónapban húsz év börtönbüntetést kapott több évtizedes, gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatásai miatt. Két másik pap még ítélethirdetés előtt áll. 

San Franciscóban a katolikus vezetők "bocsánatkérő szertartást" végeztek múlt szombaton a szexuális zaklatások áldozatainak, akiket nem templomban hívtak össze, mivel sokan közülük irtóznak ilyen jelleg? épületekbe belépni. Az áldozatok szerint fontos, hogy a katolikus egyház nyitott a megoldásra, s a sértettek szabadon beszélhetnek, de nem világos számukra, hogy milyen tettek fogják követni a bocsánatkérő szavakat. 


Botránykrónika

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!