hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szennyháború Amerika ellen
Piszkos bomba fenyegette Washingtont

2002. 06. 16.
"A szent háború csak most kezdődött el, és tüze eléri Amerikát, le fogja rombolni fővárosát" – ezzel fenyegetett a héten egy orosz lap szerint a tálibok volt vezetője, Omar molla. A héten Budapestre látogatott John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter, aki útjának előző állomásán Moszkvában bejelentette: a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk az al-Kaida terrorszervezet egyik tagját, aki arra készült, hogy radioaktív anyagokat tartalmazó bombát robbant Washingtonban. Ashcroft szerint a letartóztatás is alátámasztja, hogy továbbra is számolni kell a terrorfenyegetéssel, ám az időbeli felderítés "jó irányba" tett lépés. Az elmúlt hetekben az amerikai hírmagazinok címoldalán sorra jelentek meg riportok arról, milyen mulasztások játszottak közre abban, hogy nem sikerült időben felderíteni a szeptember 11-ei támadásokra készülő muszlim terroristákat. 



John Ashcroft, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémián. Komolyan veszi a harcot Fotó: MTI

Az FBI – szintén a héten közzétett – jelentése szerint ügynökök százai vizsgálják át a tengeri búvárfelszereléseket árusító boltok és búváriskolák ügyfélkörét, mivel az Afganisztánban és a terrorizmus elleni harc során más országokban letartóztatott emberektől olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint Oszama bin Laden harcosai víz alatti célpontok ellen terveznek támadást. Szintén a nyomtalanul eltűnt terroristavezérrel kapcsolatos hír, hogy egy orosz lap interjút készített Omar mollával, a kabuli hatalomból elűzött tálibok volt legfőbb vezetőjével. A molla szerint Oszama bin Laden él, és Afganisztánban részt vesz az ellenállás szervezésében. Az Argumenti i Fakti cím? orosz hetilap szerint a molla megfenyegette az Egyesült Államokat: ha nem állítja le az iszlám elleni igazságtalan háborúját, akkor további, a tavaly szeptemberiekhez hasonló merényleteket fognak elkövetni. 

(összeállításunk: Szennyháború Amerika ellen)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!