hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baseballütők ellen rakéták
Tamás Gáspár Miklós

2001. 07. 28.

– Valójában mi az, ami ekkora indulatokat vált ki a tüntetőkből?

– Nem ez az első ilyen forradalmi tüntetés a világon. Ez így megy hatezer éve. 

– De mitől ez az őrjöngés? 

– Nem őrjöngnek. Teljesen igazuk van, ezek a G8-as vezetők gazemberek.

– Miért gazemberek?

– Hát ne viccelj, tönkreteszik a világot, hát persze! 

– Miért teszik tönkre?

– Hogyhogy miért teszik tönkre, nem is értem a kérdésed. Ide figyelj, a világ, ha nem tudnád, éppen elpusztul. Borzalmas dolgok történnek. Egész Közép-Ázsia és Oroszország éhezik, állam nélkül van. Afrikában megszűnt mindenféle állam, mindenféle civilizáció, a felnőtt lakosság döntő többsége AIDS-ben szenved. A fejlett államokban nő az egyenlőtlenség, Amerikában kétmillió ember ül börtönben, mindenfajta szociális egyenlőtlenségre a nyugati államok csak büntető ítélkezésekkel válaszolnak. Megszüntetik a segélyeket, és mindenféle szociális segélyezés adókedvezmények formájában történik, tehát a szegényeket teljesen kizárják belőle. Soha 

ekkora távolság szegények és gazdagok között nem volt. A Föld elpusztul a környezeti ártalmak következtében. Az Egyesült Államok éppen most fúrta meg a biológiai fegyverek elterjesztésének tilalmát. Akkor most miket kérdezel? Ha van kapitalizmus, akkor van szocializmus. A kapitalizmus mindig magával hoz egy önmaga elleni óriási, szocialisztikus jelleg? tiltakozást és mozgalmat. Ugye, 1989-ben úgy nézett ki egy pillanatra, hogy a kapitalizmus az egész világot meghódította, és az ellenállás megszűnt. Aki ezt gondolta – mint én magam is –, az hülye volt. 

– Miért ennyire rossz az, ha nyolc vezető politikus leül beszélgetni egymással?

– Dehogy beszélgessenek! Mindenütt államok, politikai szervezetek, civilizációk vannak összeomlóban, és nyilvánvaló, hogy az emberek nem akarják hagyni a válságot. Ezt a széthullást, ezt a válságot a G8-ak elnökei és miniszterelnökei képviselik és terjesztik, ők azok, akiket a józan tüntetők próbálnak megakadályozni abban, hogy tönkretegyék a világot. Különféle reformerelméletek és doktrínák és programok jegyében mennek oda. Ott van a Szivárvány Koalíció, amelynek egyik lényege a környezetvédelem, másik az adósság elengedése. Nem voltak hajlandók a civilizált világ nagy vezetői megcsinálni, hogy elengedjék a legszegényebb országok adósságait. Noha egyetlen B2 bombázó többe kerül, mint Albánia teljes költségvetése, és sorolhatnám. Ehelyett nincs más, mint hogy szigorítják a büntető rendszereket, megpróbálják ugyanazokat a rég lejárt világbanki és valutaalapi politikákat rákényszeríteni újabb és újabb országokra, a szegények egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak, a politika egyre üresebb, a kultúrát átveszi a tartalmatlan tömegkultúra. Hát kinek kell ez a világ? Itt tíz éven keresztül mindenki várta a sült galambot, és várta azt, hogy tőkésvállalatok – amelyeknek nincs más érdekük, mint hogy növeljék a bevételeiket – majd megmentik a világot. Hát nem mentik meg! Tévedtünk valamennyien. 

– Hogyhogy Budapesten nem volt múltkor semmi megmozdulás, semmi tüntetés, noha óriási volt a rendőrségi készenlét, és lezárták a fél várost?

– Csak azt ne mondd, ez az első eset, hogy Magyarország nyolcvan évvel lemarad a világ mögött. Azáltal, hogy nálunk a kapitalizmus összekapcsolódott mindenféle reményekkel, a fölszabadulásnak volt a szinonimája. És így nyilván jobb híre van, mint nyugaton.

– Nem lehetséges, hogy a tüntetőkben olyan félelmek, szorongások működnek, amiket esetleg még maguk sem tudnak megfogalmazni?

– Dehogynem tudják megfogalmazni, csak nem olvasol jó újságot.

A magyar sajtó felháborító. A magyar sajtó azt mondta annakidején is az 56-os forradalmárokról, hogy fasiszta csőcselék, azt mondta a lengyel munkásokról – a Szolidaritásról –, hogy amerikai dezinformációs ügynökségek által föllázított, lusta, dolgozni nem akaró szemetek. Most meg azt mondja a tüntetőkre: huligánok. Mitől huligánok? Minthogyha a tüntetők lőttek volna le egy rendőrt, nem pedig a rendőrök egy tüntetőt. Hát kösz! Miközben éjszakán keresztül kínoznak százakat, és miközben a genovai szociális fórum ajtaja előtt csorog ki a vérpatak, azt mondják: ezek a huligánok. Hát jó, kemény gyerekek, én is félnék némelyiküktől. Akkor most azoktól féljünk inkább, akiknek van néhány baseballütőjük, vagy azoktól, akiknek van sok millió rakétájuk? Ne vicceljünk már! 

– Mi lehet ennek az egésznek a fő vonulata, fő áramlata?

– Az az érdekes benne, hogy itt most nem jön létre internacionálé, nincs is ilyen terv, ehelyett sok-sok áramlata van, a szakszervezetektől a környezetvédőkig, a fogyasztóvédőkig, a harmadik világ szolidaritási mozgalmaiig, a feministákig, a kommunistákig. Nem tudom neked három percben elmagyarázni, amit a magyar sajtó elmulasztott az utolsó tíz évben. Most rémülten ébrednek fel, hogy Úristen, Nyugat is van a világon! Jé, tényleg! És a Nyugat nemcsak a mi fantáziánk. Magyarország ma egy olyan Nyugatra akar eljutni, amit a nyugatiak maguk mélységesen megvetnek, gyűlölnek és utálnak. 

Azt azért fontos tudnod, hogy e mögött az egész mozgalom mögött van ötven évnyi tudományos, elméleti filozófiai-politikai irodalom és hatalmas mozgalmi múlt, amelyet a régi kommunisták megcenzúráztak, és a kelet-európai, mai neoka-pitalisták bőszen letagadnak. Kelet-Európa az a hely, ahol persze a legkevesebbet tudnak ezekről a dolgokról. 


Kínzások a kaszárnyában

Neve és rangja elhallgatását kérő rendőr beszámolóját írta meg a La Repubb-lica a genovai tüntetések színfalai mögött zajló eseményekről:

"Egy héttel korábban megérkeztek a büntetés-végrehajtók különleges osztagai, sok száz ember. Az akciók során a genovai hatóságokat és a helyi rendőrséget szinte teljesen félreállították. Van, aki azt állítja, Rómából egyértelm? parancs érkezett, mindenáron letartóztatásokat akarnak. Kevesebb tüntetőre számítottak: annyi ember, amennyi azokban a napokban összegyűlt, komoly zendülést robbanthatott volna ki. 

A Bolzaneto csendőrkaszárnya szinte lágerré alakult át. A különleges osztag vezetője figyelemre méltó tapasztalatait évekkel ezelőtt egy börtönlázadás véres leverésénél szerezte. A rendőrök a kaszárnya nagy részét börtönné alakították, kisebb orvosi részleggel ellátva. A tornateremben folyt az azonosítás, mindenkit először oda szállítottak, a papírjait kérték, és saját bélyegzőkkel lepecsételték. 

Az őrizetbe vettek jogairól azokban a napokban teljes egészében megfeledkeztek. Szombat éjjel folyamatosan érkeztek a vaskapun át a furgonok, bennük a megvert fiatalokkal. Az eltört karokról, lábakról természetesen sosem derül ki, hogy még az utcai verekedésekben vagy már a rendőrök között sérültek-e meg. Az előtérben a fallal szembe állították őket, hosszú ideig, néhányuknak a falba verték a fejét. Volt, aki összevizelte magát, egy fiú vért hányt, de senki nem törődött vele, volt, akit énekeltettek, és ha nem akart, újabb ütéseket kapott. Még most is érzem az orromban azoknak az előállítottaknak a bűzét, akiknek nem engedték meg, hogy kimenjenek a mosdóba. A lányokat a gumibotokkal molesztálták. Megpróbáltam erről beszélni a genovai kollégáimmal, és azt válaszolták: nem kell félni, nem lesz semmi bajunk, minden, ami itt folyik, felsőbb utasításra történik.

A genovai rendőrök közül néhányan közbe akartunk lépni, de a rómaiak leállítottak minket. Ha nem érkeznek meg a különleges alakulat emberei, kevesebb vér folyt volna Genovában. Mi, genovai rendőrök most szégyenkezve járunk a városunkban" – fejezi be megdöbbentő beszámolóját az olasz lap. (La Repubblica-fordítás: origo.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!