hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden szavazat számít
Döntöttek a kisebbségek

2000. 11. 11.
"Aki egyszer? és gyors választási eredményekre vágyik, jobban teszi, ha továbbmegy kilencven mérföldet délre" – jelentette ki a Floridával szomszédos Kubára utalva a CNN tévétársaság műsorvezetője két nappal az elnökválasztás után. A választás iróniája, hogy könnyen lehet: a döntés pont azok kezében volt, akik Castro diktatúrája elől menekültek az amerikai demokrácia védőszárnyai alá. A két jelölt példátlanul szoros versenyében Florida lépett elő "királycsinálónak", ám a déli állam közel hatmillió szavazója közül szinte hajszálpontosan ugyanannyian szavaztak George W. Bush texasi kormányzóra, mint Al Gore alelnökre. Elemzők szerint Gore esélyeit súlyosan rontotta, hogy a Floridában élő kubai bevándorlók őt büntették meg a hatéves kisfiú, Elian erőszakos hazatoloncolása miatt. A végeredménytől függetlenül a választás nagy tanulságát maga Bill Clinton fogalmazta meg, amikor kijelentette: "Mostantól kezdve egy amerikai sem mondhatja komolyan, hogy nem számít a szavazata." Valóban: a világ legbefolyásosabb vezetőjének a címére pályázó politikusok most szó szerint egyesével striguláztak minden szavazatot. Minden érdekcsoport, minden kisebbség büszkén és joggal mondhatja, hogy nélküle nem lehetett volna győzni.



Republikánus és demokrata aktivisták szóváltása Floridában. Sajátjuknak érzik az országot Fotó: Reuters

Az amerikai demokrácia erejét és nem gyengeségét bizonyítja az elhúzódó szavazatszámlálás. Hiába kiáltott győztest az urnák zárása után néhány órával kórusban az amerikai média, az alkotmányos folyamat tovább ment zavartalanul a maga útján. Mivel a választás kimenetelét egy maroknyi szavazat dönti el, ezért különös jelentőséget kapott minden apró részlet törvényes lebonyolítása, a voksok újraszámlálásától kezdve a szavazólapok érvényességének utólagos megállapításáig. 

Ez a választás a részleteken dől el: az számíthat sikerre, aki jobban meg tudta hallani az egyes választói csoportok, kisebbségek hangját. Kulcsfontosságú volt a republikánus kampányban az, hogy a 70 millió újjászületett evangéliumi keresztény politikai képviseletét felvállaló Pat Robertson szeptemberben bejelentette: teljes támogatásáról biztosítja Busht. 



Elnökválasztás az Egyesült Államokban (Piros:demokraták, kék:republikánusok)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!