hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A boldogság titka
Dollármilliárdok az egészség és wellness iparágban

2019. 07. 04.
Wellbeing, wellness, spa. Ez a három kulcsszó határozza meg a mai jóléti mércét. Felejtsük el a hímzett márka-logós teniszpólókat és a fémjelezett tote-táskákat, az új státusszimbólumokat a wellness-ipar diktálja.

A wellbeing jelentése: jól lenni.  A folyamatos boldogság, a „jót érzek” titka.  Sokáig azt hitték, hogy a pénzben és a hatalomban rejlik a kulcs a boldogsághoz, azonban ez csak bizonyos mértékig igaz. Nyilvánvaló, hogy aki szűkölködik, súlyosan le van terhelve a mindennapi problémákkal, kevesebb eséllyel tud arra koncentrálni, hogy milyen boldog élete van. Másik oldalról nézve viszont, azt hogy a jövedelem egy bizonyos mérték fölött – a Princeton kutatásai szerint ez 75 000 amerikai dollár évente - nem áll összefüggésben az ember boldogságérzetével, már számos kutatás alátámasztotta. Sőt állítólag az amerikai szuper-gazdagok 23 százaléka szenved a folyamatos pénzügyi nyomásoktól. De, ha sem a pénz, sem a pénznélküliség nem tesz boldoggá, akkor hol találjuk az igazi jólét titkát? A jelenleg uralkodó nézetek az ókori római gyökerekhez térnek vissza. Virgilius idézete, miszerint „ A legnagyszerűbb vagyon az egészség.” határozza meg a jelenlegi trendi nézeteket a boldogság titkáról.

Ezen a szálon elindulva hamar megérthetjük a gyógyszeriparban, az egészségturizmusban rejlő hatalmas összegeket, de talán a legszembetűnőbb ezek közül, az örök fiatalság iránti vágy. Mert, hogy mivel azonosítjuk az egészséget? Legtöbben a friss, üde fiatalsággal. A televízióban és a magazinokban ontják a bőrmegújító krémeket, ránctalanító szérumokat és a narancsbőrt megelőző testápolókat. Amerikában 2018-ban több, mint 17,8 millió plasztikai műtétet végeztek, amiből a legkeresettebb – 7,4 millió – a botox volt, a legelterjedtebb ránckisimító eljárás. Továbbá, a második és harmadik helyen is a bőrmegújító kezelések szerepeltek: a mezoterápiás kezelés, illetve a kémiai peeling.  Ez számokban azt jelenti, hogy csak az Egyesült Államokban összesen több, mint 11 millió plasztikai műtétet végeztek el a ráncok eltűntetése, a fiatalos megjelenés érdekében.  Ezekre a drasztikus beavatkozásokra azonban még mindig nincs akkora igény, mint a mindenki számára elérhető kozmetikumok iránt. Az öregedés gátló termékeknek külön iparága van a kozmetikumok világán belül – 2021-re becslések szerint 330 milliárd dollárt is elérheti az anti-aging ipar.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!