hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harcban a gyulladással
Van megoldás a fájdalomra!

2019. 01. 18.
Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, akár elhúzódó panaszokat okozva. Tartós fennállása súlyos szövőd-ményekhez vezethet. Télen a torokfájás az egyik leggyakoribb formája.

A torokfájás lehet jele influenzának, torokgyulladásnak vagy megfázásnak is. Népszerűek a szopogatós tabletták, melyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, valamint fertőtlenítenek is. A torokfájást és a mandulagyulladást vírus okozza, ezek ellen viszont az antibiotikum teljesen hatástalan.

 Ha utóbbi eset áll fenn, akkor a vény nélkül kapható készítmények segítenek, de felülfertőződés esetén antibiotikum is szükséges lehet a szövődmények megelőzése érdekében. Ezt orvos írhatja fel. Torokgyulladás esetén fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, a gyakori toroköblögetés és az inhalátoros kezelés.

Másik gyakori gyulladás a fogíny gyul­­ladása, ami a fogágygyulladásból alakulhat ki. Ezalatt tulajdonképpen a fog körüli szövetek gyulladását értjük. Leg­enyhébb fokozata az ínygyulladás: ekkor az íny piros, vérzik, duzzadt, és ha nem kezelik, a gyulladás továbbterjedhet, végső esetben a fog akár ki is hullhat. Magát az ínygyulladást az okozza, hogy a beteg nem tisztítja rendesen a fog és az íny határát – vagy azért, mert nem mos fogat, vagy pedig azért, mert nem használja megfelelően a fogkefét. Így lepedék marad a szájüregben, abban pedig baktériumok telepedhetnek meg, gyulladást okozva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!