A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással kinyert zsiradék hazánk egyik leghagyományosabb olajfajtája. 35–60 százalék zsírsavat tartalmaz, melynek 65-70 százaléka többszörösen telítetlen. Magas az E- és A-vitamin-tartalma is.
A számos tápanyaggal rendelkező napraforgóolaj rendkívül közkedvelt a magyar háztartásokban. A magas telítetlen zsírsav tartalmú főzőolaj fogyasztása akár kedvező hatással is lehet az egészségre, hiszen a telítetlen zsírok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzéséhez. Azonban kalóriatartalma magas, emiatt tanácsos mértékkel fogyasztani.
A konyhában sokrétűen használható a sütés-főzés során. Semleges íze miatt mártásokhoz, süteményekhez is kiválóan felhasználható.
Pünkösd után: a karizmák titkai
Hogyan alakult a Szentlélek ajándékainak megítélése az elmúlt 2 ezer évben »
Átmenvén a siralom völgyén
Trianon túlélése és ami ebből következik »
Sávuot: a törvényadás ünnepének eredete
Az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt – de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt »