hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogas kérdések
Mennyi még a harminckettő?

2019. 01. 18.
A fogorvosi szék hallatára majdnem mindenkinek összeugrik a gyomra. Pedig a megfelelő szájhigiéniával és fogápolással megelőzhetjük a bajt.

A megfelelő szájhigiéniához hozzátartoznak a jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvíz. Bár a reggeli és az esti fogmosást sokan szeretik elbliccelni, ennek később komolyabb következménye is lehet. Elszaporodhatnak ugyanis a szájüregben a baktériumok, amelyek aztán nemcsak kellemetlen leheletet okoznak, de fogágybetegséghez, fogínysorvadáshoz is vezethetnek. Ennek jelei közé tartozik a fokozott fogkőképződés vagy a fog­ínyvérzés.

A baktériumok megtelepedését elősegíti az eltávolítatlan fogkő és lepedék, pedig ezektől helyes fogmosási technikával könnyűszerrel meg lehetne szabadulni. Mivel éjszaka, alvás közben csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggelre csak tovább „gazdagítjuk” a szájunkban lapuló lepedékréteget. A reggeli fogmosás azonban még segíthet a helyzeten.

Fontos, hogy már a fogkrémet is körültekintően válasszuk ki. Ma már kaphatóak olyan korszerű készítmények, amelyek segítenek megszüntetni és megelőzni a fogínyvérzést, eltávolítani a baktériumokat és biztosítani a kellemes leheletet. Léteznek olyanok is, amelyek – a gyümölcsök vagy bor okozta – saverózió ellen is védik a fogzománcot, vagy ápoló, védő hatású gyógynövénykivonatot tartalmaznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!