hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Süssünk joghurttal!
A változatos hozzávaló

2018. 12. 13.
A joghurt rendkívül sokoldalú finomság: sokféle formában felhasználható. Önmagában is alkalmas egy uzsonnára, köztes étkezésre, de sütemények készítéséhez is kitűnő.

A sűrűbb görög joghurt felhasználható tejföl, író vagy esetleg tejszín helyettesítésére is. Természetesen ilyenkor érdemesebb a zsírdús, teljes változatokban gondolkodnunk, a zsírszegény joghurt esetében ugyanis nem biztos, hogy a végeredmény megfelel majd a várakozásoknak. Ez általában abból fakad, hogy a zsírszegény változatok gyakran tartalmaznak olyan adalékanyagokat (pl. térfogatnövelő szereket, stabilizátorokat), amelyek megváltoztathatják a sütemény ízét és textúráját. A hagyományos változatokat például gyakran zselatinnal sűrítik, illetve magasabb a víztartalmuk. Ez a plusz folyadék befolyásolhatja a gluténképződést, ami keményebb vagy egyenetlen állagú süteményt eredményezhet. Előfordulhat, hogy a sütési időn is módosítani kell az eredeti recepthez képest.

A görög joghurtnak magasabb a fehérjetartalma, és kevesebb vizet tartalmaz. Savanykás ízhatása remek ellenpontot adhat a sütemények édességének, és porhanyósabb tésztát eredményez. Tejföl, crème fraîche és tejszín helyett egy az egyhez arányban használhatjuk, az író esetében viszont alkalmazzunk kétharmad joghurthoz egyharmad tejet. A görög joghurt – hasonló savas jellege miatt – az író sikeres helyettesítője lehet, de ilyenkor hígítani szükséges. Ha az eredeti recept sima joghurtot ír elő, akkor a görög joghurtot szintén hígítva használjuk.

Mivel a süteményreceptek általában előírják a kellő mennyiségű cukrot is, nem tanácsos ízesített joghurtokat használni, mert előfordulhat, hogy túl édes lesz a végeredmény. Vagy, ellenkező esetben vegyünk vissza egy keveset az eredetileg előírt cukor mennyiségéből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!