hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Enyhítsen fájdalmán!
Győzze le a gyulladást!

2018. 12. 13.
Korunk nagy előnye, hogy nem kell feleslegesen szenvednünk a különböző fájdalmaktól, hiszen van rá megoldás. A vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók (angol nevükből: NSAID-ok) ezért is tartoznak a „legnépszerűbb” készítmények közé.

Ezek közé az úgynevezett nemszteroid gyulladásgátlók közé tartoznak a naproxen, az ibuprofen, a diclofenac hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy krém formájában is kaphatók.

Az első NSAID tulajdonképpen az aszpirin volt, amelyet manapság legtöbbször véralvadásgátló hatása miatt írnak fel a pácienseknek. A későbbi NSAID-okat a kutatók az aszpirin hatásmechanizmusa alapján dolgozták ki.

Ezek a készítmények a fájdalomért és gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelő úgynevezett COX-enzimeket gátolják. A prosztaglandinok termelődésének csökkenésével enyhül a fájdalom és a gyulladás, bár ez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a tüneteken könnyít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!