hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodás szurdokvölgy vár Szlovákiában
Egy kis szomszédolás

2018. 12. 13.
Érdemes Szlovákiába is átnézni az őszi téli időszakban, ha valami különleges egyedi táj után keresgélünk. A magyar határtól nem messze, az északi részen, úgy Zemplén magasságában, ha átlépjük a határt, akár 10 perc autózásnyira is egy gyönyörű szurdokvölgyet találunk.

A Szádelői-völgy Nemzeti Park 1986 óta teljes védettséget élvez, így különleges állat- és növényvilággal várja az odalátogatókat.

Térképen kereshetjük szlovákul Zádielska dolina vagy magyarul Szádelő, ami a szurdok bejáratánál lévő kicsi faluról kapta a nevét. Nyáron fizetős parkoló (pár euró), ősztől ingyenes parkolási lehetőség várja a túrázókat. Egy kicsi büfé is van a bejáratnál, hogy növelje a komfortérzetet, vagy az elveszett kalóriák pótlását. 

Érdemes megállni a faluban, hogy képet készítsünk a szurdok bejáratáról, igazán az adja vissza a látványt. Később a korai sötétedés miatt erre aligha van lehetőség. A szurdok magas sziklafalai között vezet a tanösvény, néhol akár 10 méterre is összeszűkülve. A középen zúgó Blatnica patak, két oldalról magasodó sziklafal, és az ősz színei percek alatt elvarázsolják az odalátogatót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!