hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Enyhítse a gyulladást!
Az NSAID-okról érthetően

2018. 10. 25.
Töretlen a nem szteroid gyulladás­gátlók népszerűsége. E készít­mények gyors segítséget nyújthatnak a leggyak­rabban felmerülő prob­lémákra: a derék-, a hát- vagy a fogfájásra.

A vény nélkül is kapható nem szteroid gyulladásgátlók (angol nevükből: NSAID-ok) közé tartoznak például a diklofenák-, az ibuprofén-, az acetilszalicilsav- vagy a naproxén-hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy – külsőleg alkalmazandó – krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények a fájdalomért és a gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelő úgynevezett COX-enzimeket gátolják. A prosztaglandinok csökkentésével elérhető a fájdalom és a gyulladás enyhülése, ami gyors megkönnyebbülést eredményezhet a felhasználó számára. Fontos tudatosítani azonban, hogy mindez csak a tünetet enyhíti, a kiváltó ok ezzel nem szűnik meg. Ha rendszeresen visszatérő vagy állandósult fájdalomról van szó, tanácsos további kivizsgálásokat kezdeményezni, vagy tudatos és tartós életmódváltást eszközölni.

Az NSAID-okat leggyakrabban derék-, fej-, hát- és izomfájdalmak esetén vetjük be. Szerencsés esetben csak alkalmanként van rá szükség, ami azért fontos, mert ezeknek a szereknek kellemetlen mellékhatásaik merülhetnek fel hosszú távon. Épp ezért célszerű és tanácsos a lehető legkisebb dózisban és a lehető legrövidebb ideig szedni ezeket a készítményeket.

Rövidtávon azonban általában nem kell tartani a mellékhatásoktól, szedésük haszna messze felülmúlja az esetleges komplikációkat. Hosszú távon általában a krónikus hátfájdalom, a sokízületi gyulladás vagy az oszteoartrózis tüneteinek enyhítése céljából van rájuk szükség. Mivel sokszor ezek időskorban jelentkeznek, érdemes tisztában lenni az esetleges veszélyekkel, amelyek ilyenkor felmerülhetnek. Például ha a fájdalmak más betegségekkel társulnak, és egyéb gyógyszerek szedésére is szükség van, fontos tudni, hogy hosszú távú alkalmazásuk bizonyos esetekben növelheti az infarktus veszélyét, fokozhatja a fekélyképződést vagy károsíthatja a vesefunkciókat. Idős embereknél gond lehet a kevés folyadék fogyasztása vagy a lassabb vérkeringés is, ami befolyásolhatja a készítmény felszívódását és hatékonyságát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!