hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Le a munkával?
Újra divatba jött a kritikus hangnem

2018. 08. 30.
Az ember régóta birkózik olyan kérdésekkel, hogy büntetés vagy áldás-e a munka; mennyit és mit lenne ideális dolgozni; egyáltalán megvalósítható-e társadalmi szinten, hogy mindenki kevesebb időt töltsön pénzszerzéssel, és többet olyan tevékenységekkel, amelyekben igazán kiteljesedhet?

Amikor utópisztikus társadalmakról beszélünk, túlnyomó részt valamilyen ideológia nevében létrehozott elnyomó rendszerekre gondolunk. Pedig voltak, akik olyan idilli kor megvalósításának lehetőségét kutatták, amelyben az ember a vagyonszerzés, sőt a megélhetés kényszerétől megszabadulva magasabb rendű értékek keresésének szentelheti az életét.

Ezt a vágyott kort úgy képzeljük el, hogy a munka vagy egyet jelent az örömmel, megelégedéssel, beteljesüléssel, és mentes minden kötelezettségtől, vagy teljesen átadja helyét olyan tevékenységeknek, amelyeket nem anyagi ellenszolgáltatás fejében végzünk, mégis hasznosak és előrevivők. Ezt az eszményt testesítik meg egyes gondolkodók szerint a nyugati kultú­rában a művészek, tudósok, filozófusok, és erre vonatkozik az ókori görögöknél a scholé kifejezés.

A scholé az igazság keresésére fordított ráérő időt jelenti, olyan tág értelemben, amely magában hordja az értelem befogadó, szemlélődő attitűdjét is. Az ókori görögöknek ez volt a tanulás (a kifejezésből származik sok nyelvben az „iskola” szó), szemben az ismeretek mai intézményesített, munkaszagú megszerzésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!