hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan óvjuk a fogzománcot?
Őrizze meg fogsorát!

2018. 08. 16.
A fogászat óriási léptékben fejlődik, egyre több olyan korszerű fogápolási segédeszköz, fogkrém kapható az üzletekben, amelyek segítenek bennünket fogaink megőrzésében. Ez az a terület, amire érdemes kicsit többet költeni, hiszen fogainkat hosszú távon kell épségben megőriznünk.

Az egyik ilyen lehetőség a fogzománcot védő újfajta fogkrémek használata. Segítségükkel ásványi anyagok kerülnek a fogzománc felszínére, amelyek aktívan erősítik a meggyengült réteget.

A fogzománc tulajdonképpen a fogak külső, látható „borítása”, amely védi a belső, érzékeny részeket, idegeket. Színe változó, még az egészséges fogsor esetén is: a világossárgától a kékesfehérig terjed a skála. Ez gyakorlatilag az emberi test legkeményebb anyaga, amely magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat. Ezek biztosítják a fogak védelmét, illetve fehéres színét.

A helyes szájhigiénia ezért rendkívül fontos a fogzománc épségének, egészségének megőrzéséhez. Leginkább a savas erózió okozhat problémákat, amit paradox módon sok egészséges étel is előidézhet. Ilyenek lehetnek a gyümölcsök, gyümölcsdzsúszok, az ecet és az ezzel készült savanyúságok, salátaöntetek, a bor, vagy – a kevésbé egészséges – szénsavas üdítők, sportitalok. Közepesen savas hatású a méz, a sör, az alma, a C-vitamin vagy a fekete tea (amely nem mellesleg el is színezi a fogzománcot, ha túl sokat fogyasztunk belőle). Alacsony a savassága például a joghurtnak, a banánnak, az avokádónak, a tejnek vagy a sajtnak (itt a pH érték 5-7 közötti).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!