hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A joghurt élet, erő, egészség!
Fehér finomság

2018. 08. 23.
Bár a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt rámutatnak: napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt, egy országos felmérés szerint mégis feleannyi tejterméket fogyasztunk, mint amennyi szükséges lenne.

Márpedig gyermekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, és nem lehet kifogás, ha valaki nem szereti a tejet! A táplálkozási szakértők szerint ugyanis a joghurt egészségesebb a tejnél. Már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez, és segítheti a csonttömeg kialakulását. A joghurtokban lévő élő baktériumkultúrák kifejezetten jót tesznek a gyomor és a belek egészségének, bélműködésünk erősítésével pedig az immunrendszerünk ellenálló képességét is fejleszti.

Az élőflórás változata annyit jelent, hogy meghatározott jótékony baktériumok – bifidobaktérium, lactobacillus – vannak jelen a joghurtban. Az élőfló­rás joghurtok tejcukortartalma némileg kisebb, mint az utóhőkezeléssel tartósított élelmiszereké. Ez annyit tesz, hogy a joghurtot a tejüzemben pasztőrözik, melynek során inaktiválják a savanyításért felelős tejsavbaktériumokat. A probiotikus joghurtok az élőflórás készítményeknél is kevesebb tejcukrot tartalmaznak, így felhasználásukkal még kedvezőbb összetételű joghurt készülhet.

Bár óriási a kínálat, messze a gyümölcsös változat a legnépszerűbb. A boltokban kapható joghurtok többnyire tehéntejből készülnek, ám néhány üzletben, valamint a bioboltokban már kecsketejből előállított termékek is kaphatók. A különféle joghurtok lactobacillus- és bifidobacterium-törzseket tartalmaznak kisebb-nagyobb mennyiségben. Rendszeres fogyasztásuk jó hatással van az emésztésre, a hasmenés és székrekedés gyógyítására. Ha ugyanis minden nap megeszünk egy joghurtot, a bélrendszerünkben jelen lesznek a joghurtban lévő baktériumok és organizmusok, amelyek jelenlétében az emésztési rendszerünk ellenállóbb lesz más baktériumokkal szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!