hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támad az allergia
Csalánkiütés, tüsszögés, köhögés…

2018. 06. 21.
Országszerte közel kétmillió ember életét keseríti meg az allergia, mely bármilyen életkorban kialakulhat, teljesen váratlanul is. Az egyre többeket érintő problémát Dr. Augusztinovicz Monika allergológussal, a Budai Allergia­központ orvosával jártuk körbe.

Az allergiát civilizációs betegségnek tartják: a 19. században még alig fordult elő, napjainkban világviszonylatban 30 százalék fölötti ez az arányszám, több mint 150 millió uniós polgár szenved krónikus allergiás megbetegedésben. 2025-re várhatóan az egész európai népesség fele érintett lesz.

Bár az allergia kialakulásának pontos oka nem ismert, kutatások szerint a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt egyre inkább elhúzódó pollenszezon is szerepet játszhat benne. Az egyes növények pollenszórása összemosódhat, ami még erősebb tüneteket okoz. Megfigyelések szerint a fűfélékre és a parlagfűre allergiások helyzete a legrosszabb. Márpedig Magyarországon az allergiaszezon szinte már egész évben megfigyelhető: az elmúlt egy év adatai alapján alig volt egy-két hét, amikor semmilyen pollen nem volt a levegőben. A leggyakoribb tavaszi allergének közé tartoznak a nyírfafélék (közönséges mogyoró, közönséges nyír), a bükkfafélék (szelídgesztenye, tölgy) és a szilfafélék.

„A hirtelen betört nyári meleg, az egyszerre virágzó növények miatt a nyár első fele biztosan fokozott pollenterhelést jelent. A genetikus meghatározottság mellett az étkezés megváltozása, a légszennyezés, a túlzott higiénia és a fertőző betegségek visszaszorulása miatt is gyakoribb az allergiás megbetegedés” – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!