hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire jó a mandulatej?
Laktóz ellen növényi tej

2018. 06. 21.
Úgy tűnik, napjainkban egyre csak növekszik a táplálékallergiások vagy táplálék intoleranciával küzdők száma. A laktózérzékenyek számára jelent megoldást a mindennapokra a különböző növényi tejek használata.

A növényekből készült tejjellegű italok készülhetnek gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz). A „tej” állaga és íze az alapanyagtól függ, de mindenki tetszése szerint válogathat: ezek a készítmények ma már kaphatók natúr vagy ízesített változatban is.

A növényi alapú tejek változó mértékben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. a mogyoró vagy mandula alapú tejekből E-vitamint nyerhetünk szervezetünk számára), míg például a zabtej bétaglükánt tartalmaz, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

A választáskor mindig érdemes ellenőrizni, hogy mennyi a tényleges alkotóanyag az adott tejben: a mandulatejben gyakran csak 2,5 százalék körüli a mandulatartalom, ami körülbelül 5 da­rab mandulát jelent 2,5 deciliteren­ként. Ezért az ilyen italok nagyon hígnak és felvizezettnek hathatnak. Sokan ezért a házi készítésű mandulatejre esküsznek, amihez már speciális gépet is be lehet szerezni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!