hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatékony fájdalomcsillapítás
Válasszunk okosan!

2018. 06. 14.
Van, aki egyáltalán nem akar gyógyszert szedni, és van, aki a legkisebb fájdalomra is a tabletták után nyúl, hogy minél gyorsabban megszabaduljon kínjaitól. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszer­fajták közé tartoznak mind hazánkban, mind világszerte.

Bárkivel előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra van szüksége. A fájdalom tulajdonképpen jelzőtünet: lehet erős, tompa, akut, érinthet egy testrészt, de akár az egész szervezetet is. A terápia kiválasztása során döntő szempont a pontos diagnózis, a fájdalom szintje, az egyéni rizikótényezők vagy a korábbi gyógyszerszedés története. Az egyes fájdalomcsillapítók mindenkire másként hatnak, így gyakran többféle gyógyszert kell kipróbálni – az orvos tanácsait és a használati útmutatót figyelembe véve – ahhoz, hogy kiderüljön, számunkra melyik a legmegfelelőbb a panaszok enyhítésére.

Az orvosok azonban hangsúlyozzák: a fájdalom nem betegség, hanem tünet, az okát mindig keresni kell. A visszatérő fájdalom egyben vészcsengő is, a hatékony kezeléséhez szükséges a háttérben meghúzódó okok feltárása és azok sikeres megszüntetése. Így a krónikus fájdalom csillapítása már orvosi feladat.

A fájdalomcsillapítók két nagy csoportra oszthatók: a kábító és a nem kábító hatásúakra. Az utóbbinak fontos képviselői a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) és a paracetamol. Ezek a gyógyszerek a prosztaglandinok, azaz a gyulladásért felelős vegyületek képződését gátolják. A paracetamolnak nincs gyulladáscsökkentő hatása: szakemberek szerint ez a szer az agyba továbbított fájdalomérzet gátlásával hat. A leggyakrabban használt hatóanyag az ibuprofen, mely egyszerre hat a gyulladás és a fájdalom ellen, de a láz leküzdésében is segít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!