hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egye egészségesre fogait!
Milyen tápanyagokra van szüksége fogainknak?

2018. 05. 11.
Régóta tudjuk, hogy bizonyos ásványi és tápanyagokra, vitaminokra nagy szüksége van a szervezetünknek. Ezeknek mind a hiánya, mind a túladagolása problémákhoz vezethet, akár a szájhigiénia és a fogaink egészsége terén is.

A knowyourteeth.com oldal szerint a legkézenfekvőbb, hogy fogainknak, állkapcsunknak szüksége van kalciumra. Ennek hiánya nemcsak a csontozat, hanem a fogíny betegségéhez is vezethet. Leginkább tejből, joghurtból, sajtokból pótolhatjuk.

Fontos lehet még a vas pótlása is, hiszen ennek hiánya nyelvgyulladáshoz, szájsebekhez vezethet. Ezt leginkább belsőségekből, például májfogyasztásból, vörös húsokból nyerhetjük ki, de bizonyos gabona- és diófélék is tartalmazzák.

A vitaminok közül szükségünk van a B3-ra (niacin), amit csirkehús- és halfogyasztással pótolhatunk. Hiánya rossz leheletet és szájsebeket okozhat. A B-vitaminok családjából fontos még a B12 és a B2 (riboflavin) is. Előbbi megtalálható a vörös húsokban, csirkehúsban, májban, sertéshúsban, halban és a tejtermékekben is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!