hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szombathely a legboldogabb megyeszékhely

2018. 04. 26.
Elkészült Magyarország boldogságtérképe, melyből kiderült, a megyeszékhelyek közül Szombathely a legboldogabb város.

Harmadik alkalommal rajzolták meg Magyarország boldogságtérképét, melyet az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány 5000 fős közvéleménykutatással készített el. A vizsgálatban 17–88 év közötti férfiak és nők vettek részt, a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is.

A vizsgálati adatok alapján lehetőség nyílt különböző jellemzők, így férfiak és nők, korcsoportok,  családi állapot, iskolai végzettség, anyagi helyzet, foglalkozás alapján mérni és összehasonlítani a részt vevő személyek boldogságának, az élettel való megelégedettségének, globális jóllétének és mentális egészségének szintjét. A felmérés megállapította, hogy Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak. A legboldogabb megyeszékhely ezúttal Szombathely lett. Dr. Hende Csaba, immáron 12 éve dolgozik Szombathely országgyűlési képviselőjeként. Mint mondta, nagyon sokan gratuláltak neki, mikor megjelent a hír, hogy a megyeszékhelyek közül az általa képviselt település a legboldogabb. Szerinte az egyén boldogsága számos szubjektív dolgon múlik, vannak olyan külső tényezők, melyek nagyban befolyásolhatják a boldogságtérkép alakulását. Ilyen például az emberek egziszten­ciális helyzete.

Szombathelyen ebből a szempontból nem lehet panasz, a legfrissebb statisztikai adatok szerint míg 2010-ben 10 százalék volt a munkanélküliség, 2017-ben ez az arány 2 százalékra csökkent. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy aki szeretne dolgozni, talál munkát magának. Az önkormányzat iparűzési adóbevétele közel duplájára emelkedett: míg ez a tétel 2010-ben 4,3 milliárd forint volt, addig 2017-ben 8,3 milliárd forintot tett ki. A kimagasló gazdasági mutatóknak is köszönhető, hogy Szombathelyen jelentősen nőttek a bérek. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2015-ben már 288 366 forint volt, ami azóta folyamatosan emelkedik. Ne felejtsük el, hogy azóta megtörtént a központi minimálbér-emelés is, így vélhetően ezen számok azóta tovább nőttek. Láthatóan sokan költöznek a térségbe az ország különböző településeiről a jobb megélhetés reményében, a gazdaság fejlődésének következtében az ingatlanok is egyre értékesebbé válnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!