hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szójatejet tehéntej helyett?

2018. 04. 05.
Manapság egyre többen fedezik fel, hogy érzékenyek a tehéntejre, ezért kénytelenek valamilyen alternatívához folyamodni. Az egyik ilyen lehetőség a szójatej fogyasztása.

A Journal of Food Science című szakmai folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint az egyes növényi tejek tápanyag- és kalóriatartalma meglehetősen eltérő, így nem árt tájékozódni a lehetőségekről, hogy mindenki a számára leginkább megfelelő alternatívát választhassa. A kutatók most négyféle növényi tejet hasonlítottak össze, és eredményeik szerint a szójatej bizonyult a legtáplálóbbnak, míg a mandula-, rizs- és kókusztejekből hiányoz­tak olyan alapvető tápanyagok, amelyek fontosak az egészséghez.

A kanadai McGill Egyetem kutatói szerint a tehéntej még mindig a legteljesebb és legkiegyensúlyozottabb fehérje-, zsír- és szénhidrátforrás. Sorrendben ezt követi a szójatej, amely a többi növényi tejjel összehasonlítva a legmagasabb fehérjetartalommal végzett a teszten.

A mandulatej kevesebb kalóriát és sok, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami hasznos lehet, ha valaki fogyni szeretne, vagy szeretné kordában tartani a súlyát. A kutatások szerint az LDL-koleszterin csökkentéséhez is hozzájárul. Ugyanakkor ez a termék kevesebb fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, így a tehén- és szójatejhez képest kevésbé biztosít kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!