hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha gyötör az allergia

2018. 03. 22.
Ha valaki nem fogyaszthat tehéntejet, akkor sem kell lemondania a finom reggeli kávéról vagy egyéb tejes desszertekről: számos növényi alapú tejből választhat magának hozzávalót.

 

A növényi alapú tejek – mint nevük is mutatja – nem tehéntejből, hanem mandulából, szójából, rizsből és zabból készülnek. Ezek fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma eltérő lehet, ezért mindenkinek saját igényeihez kell igazítania a fogyasztásukat. Akinek diabetikus ételeket kell fogyasztania, jó, ha tisztában van a szénhidráttartalommal (neki lehet, hogy nem a rizstej lesz a legmegfelelőbb, hiszen annak igen magas a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe), aki pedig valamilyen autoimmun (például pajzsmirigy-) betegségben szenved, jobb, ha kerüli a szójatejet. Aktív sportolók megint csak jól teszik, ha szorgosan osztanak-szoroznak, és monitorozzák a napi makrotápanyag-bevitelt, ha ilyen tejet kell fogyasztaniuk.

A tejtermékekre gyakran a kalciumbevitel biztosítása érdekében támaszkodunk, azonban a növényi alapú tejeknél és joghurtoknál erre is figyelni kell. Bár alapból kevesebb kalciumot tartalmaznak, a gyártók ma már gyakran hozzáadott kalciummal gazdagítják a termékeket. Ez nagyban megkönnyíti a dietetikusok munkáját, hiszen így például a laktózérzékenyeknek is tudnak egészséges alternatívát kínálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!