hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fájdalmas valóság

2018. 02. 22.
A vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók gyors segítséget jelentenek, ha fáj a derekunk, gerincünk, fogunk vagy akár a hasunk. De a téli időszakban fontos a C-vitamin pótlása is.

 

Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók (angol nevükből: NSAID-ok) közé tartoznak az ibuprofen, a diclofenac, a naproxen hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy – külsőleg alkalmazandó – krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények az úgynevezett COX enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Utóbbiak mennyiségének csökkenése ugyan enyhíti a fájdalmat és a gyulladást, ám mindez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg. Ezt fontos tudni a fájdalom kezelésekor, mivel a tartós javuláshoz lehet, hogy további kivizsgálásokra vagy tudatos és tartós életmódváltásra lesz szükség.

Leggyakrabban hát-, derék-, váll-, fej- és izomfájdalmakra szedünk NSAID-okat, többnyire alkalmanként, de fontos észben tartani, hogy ezeknek a szereknek hosszú távon kellemetlen mellékhatásaik merülhetnek fel. Ezek elkerülése vagy minimalizálása érdekében célszerű a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb dózisban szedni ezeket a készítményeket.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!