hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boncasztalon az egészségügy

2017. 12. 07.
Úgy tűnik, kiemelt kampánytéma lesz itthon az egészségügy helyzete. Ehhez az orvosok elvándorlása mellett a kórházak adóssága és állapota, az orvosok leterheltsége és a várólisták hossza szolgáltat alapot. Bár sovány vigasz, de mindezek nemcsak a magyar egészségügy sajátosságai.

 

Az elmúlt hónapban az USA-ban kavart botrányt egy nebraskai veteránok egészségügyi ellátását végző kórházban vezetett nem hivatalos várólista, ami miatt 78 veterán nem kapott megfelelő időben kezelést. A titkos listák először 2014-ben kerültek nyilvánosságra, majd egy 2016-os jelentés szerint 40 egészségügyi intézmény volt érintett a csalásban. Az októberben nyilvánosságra került esetek kapcsán érintett nebraskai kórház akkor még nem szerepelt a titkos várólistát vezető egészségügyi ellátó egységek között. Angliában idén augusztusban több mint 400 ezer embernek kellett 4 és fél hónapnál hosszabb ideig várakoznia olyan műtétekre, mint térd- vagy csípőprotézis- beültetés vagy szürkehályogműtét.

A szakemberek arra panaszkodnak, hogy a várólisták egyre hosszabbak a rutinszerű ellátást, például csípő- vagy térdműtétet igénylő betegek esetében. Ezzel szemben az akut ellátást igénylő kezeléseket, például daganatos vagy szívbetegség esetén szükséges beavatkozásokat az esetek 90 százalékában azonnal elvégzik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!