hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Boncasztalon az egészségügy

2017. 12. 07.
Úgy tűnik, kiemelt kampánytéma lesz itthon az egészségügy helyzete. Ehhez az orvosok elvándorlása mellett a kórházak adóssága és állapota, az orvosok leterheltsége és a várólisták hossza szolgáltat alapot. Bár sovány vigasz, de mindezek nemcsak a magyar egészségügy sajátosságai.

 

Az elmúlt hónapban az USA-ban kavart botrányt egy nebraskai veteránok egészségügyi ellátását végző kórházban vezetett nem hivatalos várólista, ami miatt 78 veterán nem kapott megfelelő időben kezelést. A titkos listák először 2014-ben kerültek nyilvánosságra, majd egy 2016-os jelentés szerint 40 egészségügyi intézmény volt érintett a csalásban. Az októberben nyilvánosságra került esetek kapcsán érintett nebraskai kórház akkor még nem szerepelt a titkos várólistát vezető egészségügyi ellátó egységek között. Angliában idén augusztusban több mint 400 ezer embernek kellett 4 és fél hónapnál hosszabb ideig várakoznia olyan műtétekre, mint térd- vagy csípőprotézis- beültetés vagy szürkehályogműtét.

A szakemberek arra panaszkodnak, hogy a várólisták egyre hosszabbak a rutinszerű ellátást, például csípő- vagy térdműtétet igénylő betegek esetében. Ezzel szemben az akut ellátást igénylő kezeléseket, például daganatos vagy szívbetegség esetén szükséges beavatkozásokat az esetek 90 százalékában azonnal elvégzik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!