hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rutinos kis fogmosók

2017. 11. 24.
A babafogak, vagyis tejfogak általában hat hónapos kor körül bukkannak elő, de vannak babák, akiknél hamarabb, 3 hónaposan, vagy sokkal később, 1 éves kor körül törik át a fogínyt. Amint megjelennek, érdemes gondoskodni a megfelelő ápolásukról.

Kezdetben akár az ujjunkra tekert gézlappal is megdörzsölgethetjük őket, vagy beszerezhetünk rágcsálható, rövid gumisörtéjű fogkefét (ami egyébként fogzásnál nagyon hasznos). De a haladók (és akiknek a gyermeke ezt hagyja) már ilyen korban is használhatnak gyerekfogkefét. Fontos, hogy pici fejű, rövid, puha sörtéjű legyen.

Ahogy szaporodnak a fogacskák a szájban, gyerme­künk pedig egyre nagyobb és ügyesebb lesz, a legfontosabb, hogy jó példát mutassunk neki ezen a területen is. Látni fogja, hogy mi is mosunk fogat, így önkéntelenül is eltanulhatja a helyes mozdulatokat és technikát.

Először is: bal kezesek bal oldalon, jobb kezesek a jobb oldalon kezdjék a fogmosást – mivel ez a kevésbé könnyen hozzáférhető oldal, a végére hagyva elfárad a kéz és elfogy a türelem, így ott nem lesz alaposan megmosva. A fogkefét körkörösen mozgatva tisztítsuk meg a fogakat (sosem jobbra-balra sikálva, mert a lepedék ott marad a fogak között, és a fogzománc megsérül). A fogak minden hozzáférhető oldalát mossuk meg (rágófelszín, nyelv felé néző oldal se maradjon ki).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!