hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irány az Urál!
Útinapló Jekatyerinburgból

2017. 08. 07.
Európa és Ázsia határán fekszik az egykori Orosz Birodalom egyik ipari-kulturális központja, az ablak Szibériára, a volt Szovjetunió egyik zárt városa, ahol a milliós lakosságon kívül nemhogy külföldi, de még más városból származó szovjet állampolgár sem fordulhatott meg. Az eredetileg Jekatyerinburgnak keresztelt várost a szovjetek Szverdlovszknak nevezték át, majd a vidék egyik legjelentősebb szülöttjének, Borisz Nyiko­lajevics Jelcinnek korában újra visszakapta „lánykori nevét”. Európából nézve Ázsia kapuja, a cári család kivégzésének helyszíne, és az óhitűek menedékvárosa.

Az Urál fővárosát Nagy Péter cár alapította az Iszety folyón, vaskohászati központként. Az európai kultúrát, ipart erőszakosan meghonosító uralkodó az általa létrehozott Szentpétervárhoz hasonlóan tervezőasztal mellett álmodta meg a városképet: a központjául szolgáló gátat, a széles körutakat. Az első oligarchák palotáit 1723-ban kezdték el építeni. A milliós lakosságú orosz városok között az egyik leg­inkább élhető, szabad szellemiségű település lett: itt sosem volt jobbágyrendszer, az ipari fejlődés viszonylagos jólétet biztosított már a kezdetektől fogva, és az orosz egyházüldözés idején (a 17. századi orosz egyházszakadás után) menedékvárosul szolgált az óhitűek számára.

Szverdlovszkban a korábban klasszicista és orosz népi építészet jegye­iből építkező stílus mellett megjelent a sztálini korszak: a jelenlegi városháza és néhány középület viseli magán ennek emlékét, de megjelenik a konstruktivizmus is – leginkább a csekista városnegyedben. Itt az államszocialista korszak titkosrendőrsége volt: a bolsevik kormány megalakulása után a GPU, majd Cseka, később NKVD néven működő szervezet az elnyomó államhatalom terrorjának egyik legfontosabb eszköze volt, ennek megfelelően már a húszas évek végétől összkomfortos lakásokat építtetett a hatalom a saját támaszának. Ezek ma is élhető, igaz, a kor szellemiségének megfelelően kis alapterületű és igen kicsi konyhával felszerelt lakások: nem nagy családok igényeihez mérten alakították ki őket. Mindemellett sokszor az elmaradott vidéki Oroszországból verbuválódott csekisták számára már a vezetékes ivóvíz és a fürdőszoba megléte is előrelépést jelentett a korábbi életvitelükhöz képest.

A városban az idegenvezetés kiindulópontja leggyakrabban az Iszety folyón létrehozott gát, amit kedvesen mindenki csak Platyinkának nevez. Itt kezdődött a város története, az ipari létesítmények erre alapultak. Itt szinte állandóan nyüzsög az élet, és itt található egy időkapszula is, amit 1973-ban helyeztek el, felnyitni majd csak 2023-ban, a város alapításának 300. évfordulóján fogják. A város főterét az 1905-ös orosz forradalomról nevezték el. A sztálini korszak klasszikus mintapéldája a város itt álló, legmonumentálisabb épülete – a körü­lötte található épületekkel együtt kissé eklektikus a hangulat, de ez jól jellemzi az egész város arculatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!