hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mese semmivel nem helyettesíthető

2017. 08. 13.
A mese a gyermekek lelki tápláléka: nemcsak szórakoztat, hanem tanít, nevel is, valamint az érzelmi intelligencia kialakulásában is meghatározó szerepe van. A jó mesehallgatóból lesz aztán a jó olvasó. Dr. Kádár Annamária pszichológus, a közkedvelt Mesepszichológia című könyv szerzője – aki egyben a Babes-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője – a mese jelentőségéről, gyógyító erejéről és pszichológiájáról mesélt.

– Mitől működik a mese? Minden gyerek szereti, és még felnőttként is emlékszünk arra, hogy mi volt a kedvencünk…

– A mese képi világa és valóságábrázolása teljes mértékben megfelel a gyermeki gondolkodásmódnak: ez egy gyermeki szemmel nézett világ. A gyermek folyamatos kíváncsiságát, miértjeit nem lehet kielégíteni természettudományos ismeretekkel. Ahhoz, hogy otthonosan érezhesse magát a számára rejtélyekkel teli világban, a mesék nyújtanak segítséget. Ráadásul pont azon a nyelven, amelyen maga is gondolkodik: jó vagy rossz szereplők vannak, akik az otthonosság és a biztonság érzését nyújtják számára. A meséből szőtt optimista világkép és a gyermek vágyai egymásra rímelnek, a vágyteljesülést nem akadályozzák sem természeti törvények, sem időbeli vagy térbeli korlátok.

A mese azonban az én megközelítésemben nemcsak népmesét és műmesét jelent, hanem a saját életmesénket is: azt a történetet, amit önmagunkról, gyökereinkről, hitvallásunkról, álmainkról, félelmeinkről, kudarcainkról és győzelmeinkről mondunk el önmagunknak és a gyerme­künknek. Ezt nemcsak este vagy az erre szánt pillanatokban, hanem folyamatosan meséljük, sokszor szavak nélkül is – a jelenlétünkkel, viselkedésünk­kel, önmagunkhoz, az emberekhez való hozzáállásunkkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!