hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elgurult a gyógyszere?
Segítünk megtalálni!

2017. 06. 29.
Kétségtelen, hogy legjobb egészségesnek lenni. Az is vitathatatlan viszont, hogy néha – az egészségünk megtartásához vagy visszanyeréséhez – a gyógyszeripar termékeit is igénybe kell vennünk. Bár vannak, akik kategorikusan elutasítják a gyógyszerszedést, ha a megfelelő iránymutatások szerint járunk el, nem fogunk ártani magunknak. Különösen, ha megbízható gyártók termékeit választjuk.

Noha a konteók hívei szeretnek a „gonosz gyógyszerlobbi” sötét üzelmeiről beszélni, fontos leszögezni, hogy egy-egy gyógyszer piacra kerülését komoly kutatómunka előzi meg. Hosszú évekbe telik, mire egy-egy molekulából bizonyított hatású gyógyszer lesz, a neves gyógyszergyárak pedig szigorú protokollok alapján és minőségbiztosítás mellett dolgoznak, így gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy az a hatóanyag, amit feltüntetnek az adott készítmény dobozán, valóban benne is van a tablettában.

Ahhoz azonban, hogy az adott termékből maximálisan profitálhasson a szervezetünk, fontos, hogy azt pontosan az orvos vagy a használati útmutató utasításai szerint alkalmazzuk. A felmérések szerint azok, akik egynél több gyógyszert szednek, általában nem az orvos instrukciói szerint járnak el. Ezért fontos, hogy már az elején tudatosítsuk magunkban, mire kaptuk az adott gyógyszert, mikor és hogyan kell bevenni, és hogyan kell tárolni. Fontos elolvasni a gyógyszer papírján található információkat, különös tekintettel a mellékhatásokra, esetleges allergiás reakciókra vagy az egyéb hatóanyagokkal szemben fellépő kölcsönhatásokra!

A gyógyszereknek minősülő készítmények azoban nem játékszerek: lehetőleg ne ajánlgassunk egymásnak komoly hatóanyagokat tartalmazó készítményeket; ne adjuk és ne vegyük kölcsön egymás gyógyszereit! Lehetőség szerint az adott tünetre vagy betegségre kapott gyógyszert a megadott célra használjuk, és ne egyéb betegségeket próbáljunk „kúrálni” vele. Ha úgy gondoljuk, hogy nem elég hatékony a szer, az orvos megkérdezése nélkül semmiképpen ne emeljük meg a dózist!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!