hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új remény a Down-szindróma kezelésében
Mire jó a FontUp készítmény?

2017. 06. 17.
Mi köze a zöld teának a Down-szindrómához vagy az Alzheimer-kórhoz? Dr. Tóth Ágnes nőgyógyásszal, egy Down-szindrómás kislány édesanyjával beszélgettünk a FontUp készítményről és spanyol kutatók egy új felfedezéséről, melynek során a zöld tea EGCG kivonatával sikereket értek el a Down-szindrómás felnőttek értelmi teljesítményének javításában.

Down-szindrómában milyen gyógyszeres próbálkozások voltak eddig?

– A Down-szindróma genetikai hátterét Jérőme Lejeune francia genetikus és munkatársai fedezték fel 1959-ben. A professzor rendíthetetlenül hitt abban, hogy a felfedezése nyomán egyszer sikerül valódi gyógymódot találni a genetikai eredetű értelmi lemaradásokra. Ő 1994-ben elhunyt, de a róla elnevezett alapítvány azóta is sok kutatócsoport munkáját támogatja. A közelmúltban derült ki, hogy a Down-szindróma és az Alzheimer-kór az agysejtek szintjén sok hasonlóságot mutat. Okkal feltételezzük, hogy a Down-szindrómával élőkkel kapcsolatos kutatási eredmények előrelendíthetik az Alzheimer-kutatást is. (Halkan megjegyzem, lehet, hogy ez még a szűrőtesztek forgalmazásánál is jövedelmezőbb befektetés lehet.) Talán ennek köszönhető, hogy az Európai Parlament új elnöke, Antonio Tajani a Down-szindróma idei világnapján anyagi támogatást ígért a Down-szindrómások életminőségének javításával foglalkozó európai kutatásokra.

A genetika fejlődésével párhuzamosan ezen a területen is egyre több az ismeretünk. A kémcsövekben, illetve állatokkal történt kísérletek nyomán néhány szer (antioxidáns vegyületek, acetilkolineszteráz, növekedési hormon, folsav, thyroxin, memantin) eljutott már az embere­ken történő vizsgálatokig is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!