hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem lát a szemétől?
Forduljon szakemberhez!

2017. 06. 17.
Akár autót vezetünk, akár számítógépezünk, akár házimunkát végzünk, vagy csak olvasgatunk, napozunk – nincs olyan tevékenység vagy aktív kikapcsolódás, amihez ne használnánk a szemünket. Mégsem magától értetődő mindenki számára, hogy szemünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

Sokan azt gondolják, csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk, pedig a szemvizsgálatnak az általános egészségvédelmi rutinunkhoz kellene tartoznia. Különösen fontos ez 40 év felett, illetve ha valaki olyan betegséggel küzd, mint például a diabétesz, amelynek hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása, illetve ha a közvetlen családban előfordult például zöldhályog. Ilyen esetekben a szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

A szakemberek szerint tanácsos kétévente megnézetni a szemünket, de életkortól és egészségügyi állapottól, illetve az adott panaszoktól függően, erre gyakrabban is sor kerülhet. Egy szemvizsgálat során nemcsak arra derülhet fény, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni és ennélfogva gyógyítani is lehet. Például a szemfenéki érrajzolat alapján következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is először a szemfenéki érrendszert érinti.

Ha látásunkban bármilyen változást észlelünk, érdemes mielőbb felkeresni egy szakembert, aki megfelelő tanácsot tud nyújtani a fizikális vizsgálat, illetve a panaszaink kiértékelése alapján. Fontos tudni, mióta tapasztaljuk a változásokat, vagy mióta állnak fenn a panaszok, változott-e a látásélesség, ha igen, mennyi idő alatt – hirtelen vagy lassan, fokozatosan.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!